Categories: Інциденти

Знесло село, є потонулі: у РФ прорвало греблю на Біломорканалі (фото, відео)

Вдень 29 липня у РФ розмило тимчасову перемичку, яку поставили на дамбі Біломорсько-Балтійського каналу (“Біломорканалу”) в Карелії. Російська влада повідомила про загибель однієї особи та руйнування 13 будинків. Про наслідки прориву написали у Telegram-каналі росЗМІ ТАСС.

Перші повідомлення про інцидент у Карелії з’явились у мережі близько 10:00 29 липня. Вода зруйнувала дамбу та знесла кілька будинків, повідомили в МНС Росії. У перші хвилини було відомо про шістьох росіян, яких змило водою. Згодом дані уточнили: російська влада заявила, що відомо про одного загиблого. Причина події — розмиття тимчасово перемички між шлюзами, яку встановили на час ремонтних робіт, розповіли журналістам в установі “Ространсмодернизация”.

Місце, де розмило дамбу — між 10-им та 11-им шлюзом, ідеться у дописі росЗМІ. На шляху води — село “Балтійське”, у якому могло перебувати 11 осіб. Безвісти зникло від чотирьох до шести осіб, запевняють російські урядовці.

Бєломорканал — росЗМІ про дамбу і потоп в Карелії 29 липня Фото: Скриншот

У соцмережах можна відшукати відео, зняті на місці інциденту на Біломорканалі. На одному з записів видно потік води, який несеться улоговиною. Жіночий голос за кадром говорить, що повністю знесло греблю та будинки. На інших записах видно зруйновані будівлі, хвилю висотою до метра, яка залила вулицю невказаного населеного пункту. Крім того, ще один свідок заявив, що через аварію “п*** селу”.

“Греблі немає, її просто немає. Найближчі будинки знесло разом із кількома людьми, серед них троє дітей. Поки що вони безвісти зникли, не ясно, що з ними”, — чути слова росіянки.

Водночас у каналі Mash опублікували деталі появи та знищення тимчасово перемички. Власні джерела повідомили авторам, що реконструкція Біломорканалу почалась у 2022 році і на неї виділили 440 млн руб. Планувалося щось зробити з єдиною дерев’яною греблею, яка все ще була у РФ.

Зазначимо, Біломорсько-Балтійський канал в Карелії з’єднує Біле море з Онезьким озером. Його будували з 1931-го по 1933 роки за часів СРСР. Довжина — 227 км, глибина — до 5 м, кількість шлюзів — 19. 10-й та 11-й шлюзи розташовані ближче до Вигозера. Поруч із ними був населений пункт, а нижче — село Повенець.

Біломорканал — який вигляд має канал в Карелії, на якому прорвало шлюз Фото: Вікіпедія
Ольга Степанова

Recent Posts

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

2 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

11 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

20 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

29 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

42 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

49 хв. ago