Categories: Інциденти

У Дагестані горять церкви і синагоги, тривають вуличні бої: що відомо наразі

У Дагестані практично одночасно сталися збройні напади у двох містах. У Дербенті невідомі атакували православний храм і синагогу, у столиці регіону Махачкалі — православний храм, синагогу і пост ДПС. Унаслідок події загинули дев’ять осіб, зокрема семеро співробітників поліції, ще 25 осіб постраждали. Фокус зібрав усе, що відомо на цей момент

З чого все почалося: перестрілки в Дагестані та Абхазії

Близько 18.00 за місцевим часом невідомі озброєні люди скоїли напади в містах Махачкала і Дербент.

Повідомляли про підпали церков, синагог, а також про вбивство поліцейських. Пізніше росЗМІ повідомили, що було вбито православного священика й охоронця одного з храмів. Парафіяни і священнослужителі забарикадувалися в церкві.

У церкві під час нападу було вбито священика, повідомив голова УПК Дагестану Шаміль Хадулаєв: “За інформацією, що надійшла до мене, отця Миколу в церкві в Дербенті вбили, перерізали горло. 66 років йому було, дуже хворів”.

Інформацію про вбивство священика підтвердили в РПЦ. Як повідомив голова Синодального відділу РПЦ із взаємовідносин із суспільством Володимир Легойда, унаслідок атаки було вбито протоієрея Миколу Котельникова, який служив понад 40 років.

Пізніше, за уточненими даними, стало відомо, що в Дербенті невідомі напали на православну церкву Покрови Пресвятої Богородиці на вулиці Леніна і синагогу Келе-Нумаз на вулиці Тагі-Заде.

Практично одночасно з нападом на Дербент невідомі відкрили стрілянину в столиці регіону Махачкалі по посту ДПС.

Також з’явилися повідомлення про пожежу в синагозі, яка розташована на вулиці Єрмошкіна. І перестрілку поруч із православною церквою в Махачкалі. Пізніше стало відомо, що йдеться про Свято-Успенський кафедральний собор, розташований на вулиці Орджонікідзе.

Крім цього сталася перестрілка на кордоні з Абхазією. РосЗМІ повідомляють, що внаслідок події одна людина загинула, троє були поранені. Міністр внутрішніх справ Абхазії Роберт Кіут заявив, що особи стрільців встановили і їх шукають.

Що відбувалося в Дербенті та Махачкалі

Російська влада ввела на території Дагестану режим контртерористичної операції. Але повідомлення про те, що в Дербент і Махачкалу прибули силовики і росгвардія, стали з’являтися вже за кілька годин після того, як соцмережі заповнили відео вуличних боїв і палаючих будівель.

Управління Слідчого комітету в Дагестані порушило за фактом події в Махачкалі та Дербенті кримінальні справи за статтею 205 Кримінального кодексу (теракт).

Особи деяких стрільців встановили

За кілька годин після початку подій телеграм-канал Baza повідомив, що в нападі могли брати участь двоє синів глави Сергокалинського району Дагестану Магомеда Омарова — Осман і Аділь Омарови. За даними каналу, їх обох було вбито силовиками. Також за непідтвердженою інформацією було вбито племінника Омарова.

Офіційні відомства РФ і Республіки Дагестан не коментували інформацію про причетність синів Омарова, або інформацію про їхнє вбивство.

Перестрілка в селі Сергокала

Пізніше ТАСС і РІА Новости з посиланням на свої джерела в правоохоронних органах повідомили, що главу Сергокалинського району Дагестану Магомеда Омарова затримали у зв’язку з участю його синів у нападі на Махачкалу і Дербент. Із сайту “Единой России” зникла сторінка глави Сергокалинського району Дагестану відразу після його затримання.

Магомед Омаров Фото: “Известия”

А в центрі села Сергокала сталася перестрілка: невідомі розстріляли машину з поліцейськими, які нібито і приїхали затримувати Омарова. Один поліцейський дістав поранення. За іншою інформацією машину розстріляли, коли вона вже відвозила затриманого Омарова.

Що відомо про постраждалих у Дагестані та що там відбувається зараз

Кількість загиблих під час нападів у Дагестані зросла до 10, серед жертв — вісім правоохоронців. Кількість постраждалих збільшилася до 34 осіб, із них 27 правоохоронці.

Ситуація в ДагестаніФото: ТАСС

РосЗМІ також повідомили, що було вбито шістьох учасників вуличних боїв у Дербенті та Махачкалі. Усі вони — уродженці села Сергокала.

Примітно, але синагогу в Дербенті заборонили гасити через нібито “терористичну загрозу” і вона горить і досі.

Палаюча синагога в Дербенті Фото: Скриншот

РосЗМІ повідомляють, що в Дербенті завершилася “активна фаза контртерористичної операції”. Виїзди з Махачкали перекрито. Повідомляється про триваючу перестрілку в селі Сергокала.

Досі незрозуміло, якими були мотиви стрільців і які цілі вони переслідували.

Але депутат Держдуми Абдулхакім Гаджиєв вважає, що напади в Дагестані пов’язані “зі спецслужбами України і країн НАТО”. “На тлі успіхів наших військ це спроба розгойдати ситуацію в нашій країні зсередини. Безумовно, це теракт під прикриттям псевдорелігійних гасел”, — заявив депутат.

Пост Дмитра РогозінаФото: Скриншот

Примітно, що сенатор РФ Дмитро Рогозін із ним не погодився, заявивши, що не можна все “списувати на підступи НАТО й України”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Астронавти NASA застрягли в космосі на пів року через поломку корабля

Американські астронавти Баррі Вілмор та Суніта Вільямс, які мали повернутися на Землю після тижневої місії…

22 секунди ago

В Україні з’явиться новий податок: ціни збільшаться на низку популярних продуктів

До Податкового кодексу введуть нову ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру…

3 хв. ago

Уряд погодився збільшити бронь від мобілізації для чиновників та працівників держструктур

Кабінет міністрів вніс зміни в організацію призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації. Про це повідомив представник…

9 хв. ago

“Все глибша і глибша прірва”: Притула висловився про українців, що виїхали за кордон

Колишній телеведучий та волонтер Сергій Притула розкритикував владу за обмеження українців за кордоном на тлі посилення мобілізації.…

13 хв. ago

Євросоюз перестав купувати в України яйця та цукор без мита

Європейська комісія ухвалила рішення про введення скасованого раніше в рамках торговельного безвізу мита на два…

26 хв. ago

Чоловіки з 16 липня отримуватимуть повістки поштою, – роз’яснення від Міноборони

Уряд вніс зміни до відправлення повісток поштою. З 16 липня, після закінчення 60-денного строку, передбаченого…

34 хв. ago