Categories: Інциденти

На Київщині п’яний військовий на автівці врізався в літак, а тепер винен 9,5 мільйона гривень

На аеродромі у Василькові військовий на автівці врізався у літак. Експертиза показала, що він перебував у алкогольному сп’яніння. Однак чоловік не визнає своєї провини. Його зобов’язали відшкодувати 9,5 мільйона гривень  Про це йдеться у вироку Васильківського міськрайонного суду Київської області, опублікованому 21 травня 2024 року. 

10 березня 2021 року на військовому аеродромі у Василькові Київської області були заплановані навчальні польоти. По завершенню польотів, близько 20:30 літак МіГ-29МУ1 буксирувався за допомогою тягача до місця стоянки.

У цей час начальник інженерно-авіаційної служби в стані алкогольного спʼяніння на своєму автомобілі виїхав на аеродром і врізався у літак, який буксирували. Хоча по руліжній доріжці особистими автомобілями їздити заборонено. Пошкоджений літак загорівся і на місце викликали поліцію.

За показаннями очевидців, водій поводився неадекватно і грубо, не хотів нічого пояснювати та відповідати на будь-які запитання. У машині помітили пляшку з-під алкоголю. Один зі свідків говорив, що була недопита пляшка горілки і дві пляшки пива.

На судовому засіданні військовий вину не визнав. Він скаржився на велике навантаження на роботі і погіршення здоровʼя, про яке він нікому, крім дружини не говорив, бо хотів дослужити до 25 років вислуги.

Територія військової частини та аеродрому велика і за день доводилося їздити два-три рази, а то й більше, по службових питаннях, тому автомобіль був просто необхідним. Того дня ближче до вечора йому стало зле. Приблизно о 20:10 дружина наказала терміново забрати її з роботи, сказала, що необхідно їхати додому, виміряти тиск та прийняти ліки. Він виїхав з частини та забрав з роботи дружину. Вдома дружина поміряла йому тиск, він був зависокий (220 на 120), дала ліки і попросила залишитися вдома. Але він начебто все одно повернувся у військову частину і коли підіймався на другий поверх, то йому несподівано знову стало погано. Він вийшов на вулицю і вирішив якнайшвидше доїхати до стоянки літаків, де був кабінет, в якому він тримав ліки. Стоянка літаків освітлювалась яскраво і всі літаки нібито стояли на своїх місцях, тому він вважав, що всі літаки вже транспортовані і зона руліжних доріжок вільна, а тому, скорочуючи відстань та економлячи час, поїхав по руліжній доріжці зі швидкістю 40-45 км/год. Як трапилось саме ДТП, він нібито не памʼятає, кажучи, що втратив свідомість.

Від зіткнення сильно вдарився об руль автомобіля. У стані шоку погано розумів свої дії і взяв пляшку саморобного антисептика, який виготовляв собі для дезінфекції, та почав цим засобом обробляти рани лиця та полоскати рани в роті, намагаючись притупити біль. При цьому самостійно витягнув стоматологічний протез, вирвавши і другий опорний зуб та з періодичністю хвилин через 15 полоскав розбиту вщент ротову порожнину спиртовим антисептиком. У лікарні алкотестер взяти до рота не міг, бо розбиті зуби та губи не дозволяли затиснути його правильно, казав, що полоскав ротову порожнину антисептиком на спирту і алкотестер обовʼязково показав би стан алкогольного спʼяніння.

Одна зі співробітниць військової частини розповіла в суді, що бачила обвинуваченого ще в обідню пору, як він пʼяним сідав у свій автомобіль. Чоловік нібито був у такому стані, що не міг вести діалог, тримався за стінку і від нього йшов запах алкоголю. Йшов разом із майором т.в.о. заступника командира з виховної роботи і капітаном, але останні виглядали тверезими. Обвинувачений показання цієї жінки назвав наклепом і говорив, що через відкриті двері бачив саме на її столі відкорковану пляшку шампанського. Але стан алкогольного спʼяніння підтвердили аналізи сечі і крові.

Що вирішив суд?

Суд визнав неспроможною версію сторони захисту, що обвинувачений діяв в умовах крайньої потреби якнайшвидшого прийняття ліків через погане самопочуття. Обставин, що помʼякшують покарання, не встановлено. Обтяжує покарання скоєння злочину в стані алкогольного спʼяніння.

Чоловіка засудили до 1 року позбавлення волі. Шкода, заподіяна літаку, початково оцінювалася у 1 524 375 гривень. Згодом пошкоджений літак відремонтували і в суді військова частина заявила цивільний позов у 2 884 446 гривень. Але під час судового розгляду позовні вимоги збільшили до 9 591 817 гривень.

Військова частина надала документи про те, що ремонт авіадвигуна коштував 6,7 мільйона гривень, а самого літака — 2,8 мільйона гривень. Суд задовольнив позов повністю, ухваливши, що обвинувачений має відшкодувати заподіяні збитки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік зіткнувся з ведмедем, залізши до його лігва: чим це закінчилося (відео)

Сербський блогер зняв на відео момент, коли він зіткнувся з ведмедем, залізши в його лігво.…

54 секунди ago

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

9 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

17 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

25 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

33 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

41 хв. ago