Categories: Інциденти

У РФ паводком затопило уранові свердловини

Старі свердловини родовища «Добровільне», на якому видобуває уран одне підприємство «Росатома», потрапили в зону затоплення в Курганській області РФ, випливає з публікації уряду регіону, відео місцевих мешканців та оцінок екологів.

Розчин урану міг потрапити у воду, сказали Агентству кілька екологів.

Родовище «Добровільне» знаходиться у Звіриноголівському районі Курганської області. Родовище розташоване між селом Звіриноголівське та селом Праця та Знання, уточнює у розмові з «Агентством» колишній голова місцевого штабу Навального Олексій Шварц , який займався до приходу в політику проблемами уранових родовищ в області.

Ця територія потрапила до зони можливого підтоплення на карті, опублікованій урядом Курганської області 11 квітня. 14 квітня МНС Курганської області повідомило, що Праця та Знання повністю відрізано решті області паводком.

«Добровільне» знаходиться ближче до Тоболу, ніж обидва села, які постраждали від підтоплень, сказав Шварц. «Якщо затоплено Працю і Знання та Звіриноголівське, між якими знаходиться «Добровільне», значить затоплено і воно, тому що воно знаходиться у низині», — пояснив Шварц.

Слова Шварца підтверджує відео, зняте жителем села Праця та Знання з дороги на Звіриноголівське, яке опублікувала група регіональної екологічної організації «Фонд громадського контролю за станом довкілля та благополуччям населення». На ролику видно, що весь простір між Працею та Звіріноголівським залитий водою. Повінь змила в Тобол радіоактивний бруд, який збирався роками від підземних вод зі старих досвідчених свердловин, йдеться в пості екологів. Як розповів «Агентству» керівник фонду Сергій Єрьомін , під водою могла опинитися стара свердловина, що «протікає 35 років». Вона праворуч від дороги до відео, уточнив він.

Нові свердловини пробурені трохи вище і вони могли б потрапити під воду, якби вона піднялася ще на метр, уточнює Єрьомін.

Затоплення родовища неминуче має призвести до потрапляння у воду розчину урану, вважає Шварц. «Уранова жила під землею не в саркофазі. Багато років рудне тіло було огороджено глинистими шарами та твердими породами землі на глибині 400 метрів. Для видобутку урану пробурили сотні, а може, вже й тисячі свердловин до цього рудоносного тіла, пошкодивши природний саркофаг. Зараз все це потрапило у воду», – вважає Шварц.

Розчинні солі урану під час затоплення забирає водою, підтверджує в бесіді з «Агентством» експерт програми «Безпека радіоактивних відходів» Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський . Цей витік призведе до підвищення концентрації солей урану в річці Тобол, додає він. «Уран – альфа-активний препарат, і потрапляння його всередину людини з питною водою призводить до внутрішнього опромінення, яке набагато небезпечніше, ніж зовнішнє. Звичайно, вода Тобола сильно розбавить розчин, і концентрації не перевищуватимуть жодних нормативів. Але все одно колективні дози курганців зростуть і хтось отримає захворювання. Це абсолютно неминуче», – вважає Ожаровський.

Попадання урану на поверхню шкіри підвищує ризик захворювання на рак, додає Шварц.

Родовище «Добровільне» розробляє компанія «Далур», що входить до держкорпорації «Росатом». “Агентство” в неділю ввечері надіслало запит компанії.

Курганські екоактивісти багато років домагалися заборони видобутку урану на «Добровільному», побоюючись попадання радіоактивного розчину в ґрунтові води та Тобол. «Росатом» пояснював протести «радіофобією», яка заважає «видобуванню стратегічної сировини та розвитку регіону», а аргументи супротивників видобутку урану називав «міфами».

Нижче родовища течії Тобола знаходиться Курган. У районі Тобольська (приблизно за 500 км від «Добровільного») річка впадає в Іртиш. Затоплені в цей паводок шахти вже топило 1994 року, каже Єрьомін. Тоді наслідків затоплення не вивчали, додав він.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

3 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

3 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

3 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

3 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

3 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

3 години ago