Categories: Інциденти

Замах на казахського журналіста у Києві: стали відомі нові подробиці

Правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо замаху на умисне вбивство громадянина Казахстану, журналіста, керівника опозиційного інтернет-медіа «Басе» Айдоса Садикова. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

«За процесуального керівництва Київської міської прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом замаху на умисне вбивство 56-річного журналіста, громадянина Казахстану (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України)», – йдеться у повідомленні.

За попередньою інформацією, невідомий з пістолетом підбіг до машини, де перебував постраждалий та його дружина і здійснив постріл у чоловіка, після чого втік. Замах стався у Шевченківському районі столиці неподалік будинку, де мешкає подружжя. Постраждалий разом з дружиною-журналісткою живуть в Україні з 2014 року та мають статус біженців. Чоловік наразі у важкому стані у лікарні.

Правоохоронцями вживаються заходи для встановлення особи нападника.

Досудове розслідування проводять слідчі Головного управління Національної поліції у м.Києві.

Як раніше повідомлялося, унаслідок нападу у Києві постраждав казахський журналіст, керівник опозиційного інтернет-медіа «Басе» Айдос Садиков. 

Зокрема, Садиков відомий критикою казахської влади на своєму YouTube-каналі, а також підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська Організації договору про колективну безпеку.

У жовтні 2023 року Садикова було оголошено в розшук у Казахстані за «розпалювання соціальної, національної, родової, станової чи релігійної ворожнечі». Останнє відео на каналі «Басе», який Садиков вів разом з дружиною, вийшло сьогодні, де президент Токаєв названий «маріонеткою російського впливу».

Ольга Степанова

Recent Posts

Світла все менше: в Укренерго анонсували жорсткі графіки відключень на 2 липня

В Україні тривають погодинні відключення світла, які спричинені російськими обстрілами об’єктів енергетичної інфраструктури. У вівторок, 2…

8 хв. ago

На Львівщині на ходу загорівся автобус з дітьми: що відомо

У понеділок, 1 липня, у Золочевському районі Львівської області загорівся автобус, що перевозив дітей. Вогнеборці…

15 хв. ago

Тариф на електроенергію з 1 липня: скільки доведеться платити за місяць

З 1 липня вартість електроенергії в Україні залишиться незмінною. Однак у липні жителі України оплачуватимуть електроенергію, спожиту…

24 хв. ago

Ввозив військову амуніцію під виглядом гуманітарки: директор компанії отримав підозру

Директору компанії, яка завозила в Україну шоломи та бронежилети під виглядом гуманітарної допомоги нібито на…

33 хв. ago

Хакери здійснили масштабну кібератаку на російські провайдери

Наприкінці травня хакери Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України здійснили масштабну DDos-атаку проти російських…

40 хв. ago

У Польщі продовжили легальне перебування українців до вересня 2025 року

У Польщі з 1 липня набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям, яким передбачено продовження…

49 хв. ago