Categories: Інциденти

Зносить будинки, мости, заливає метро і ластівки падають з неба: Європу накрив водяний армагеддон

Європа продовжує страждати від повені. Після спеки до +35 градусів у такі країни, як Польща, Австрія, Румунія, Чехія, Словаччина, прийшла осінь із температурою до +8…+12 за Цельсієм. Таку погоду приніс циклон “Борис”. У Європі майже тиждень йшли дуже сильні та безперервні дощі. У деяких місцях на квадратний метр вилилося до 350-500 літрів води. Річки вийшли з берегів, потужна течія зносила греблі та мости на своєму шляху. Вода відрізала села та міста від зв’язку із зовнішнім світом, залишила їх без чистої води, їжі. Людей доводилося рятувати з дахів будинків. На сьогодні відомо про 16 загиблих європейців.

Європа продовжує йти під воду. Від стихійного лиха найбільше постраждали Польща, Чехія, Австрія, Румунія та Словаччина. У Братиславі у вівторок уже визирнуло сонечко, розповів нам киянин Василь, який зараз мешкає у Словаччині. Його квартира розташована на березі Дунаю.

“У Словаччині найбільше постраждала західна частина, якраз сама столиця Братислава. Вона розташована на кордоні з Угорщиною та Австрією, також Чехія – за 80 км від столиці Словаччини. Усі річки якраз впадають у Дунай у Братиславі. Тут утворилася паводкова ситуація. З минулого четверга (12 вересня) і до сьогоднішньої ночі 17 вересня безперервно йшов дощ. Ґрунт розмило, і старі дерева у місті попадали. Вулиці вузькі, тож одразу виникли проблеми з транспортом. Рівень води в Дунаї підвищився на 9,7 метра. Сам Дунай зазвичай вузький, а тут так розлився – як Дніпро у Києві. Залило набережні, кафе. Пік повені був саме вчора ввечері (16 вересня. – Ред.). Вода має піти на спад, якщо не почне швидко танути сніг у горах”, – розповів OBOZ.UA Василь.

У Братиславі є багато районів із приватною забудовою, звідти було евакуйовано мешканців. Вивезли і Братиславський зоопарк у зв’язку з розмиттям ґрунту. Погано ходив транспорт у вихідні, особливо трамваї. Але цю проблему швидко вирішили, запустивши цими маршрутами автобуси.

Затопило у старому місті й міністерство внутрішніх справ, а також попливли лімузини, що стояли неподалік.

За словами Василя, жителі Словаччини дуже відповідальні, тож у вихідні практично нікого не було на вулицях, усі сиділи вдома.

“Щодня напередодні повені попереджали про стихію, повідомляли, наскільки підвищиться вода. І люди наперед зробили запаси їжі та нікуди не ходили. А в понеділок мешканці заполонили міські мости, бо фотографували та знімали на відео наслідки розливу Дунаю. У річці можна було побачити труби, меблі, які, певне, винесло в неї. Навіть катер плив Дунаєм, його звідкись знесло потоком. Райони навколо Братислави постраждали, було евакуйовано людей із району малих Карпат. Там потоки річки Студничка зносили все. Хоча у звичайний час – це гірський струмок, але зараз він вийшов із берегів. Були обриви ліній електропередач, села опинилися без світла. У регіонах і будинки плавали”, – каже українець.

Також представники водного господарства на набережній Дунаю швидко звели металеву огорожу, яка стримувала воду. У Братиславі місця затоплення були захищені поліцейською стрічкою, і заходити туди заборонили. Якщо хтось туди йшов, то відразу поліція забирала порушників в автомобіль і перевіряла документи. За це передбачено відповідальність.

Наразі ситуація з погодою у Словаччині покращилася, проте очікують, що вода з Польщі, Австрії, особливо з гір, може знову прийти, тож точного прогнозу, коли ситуація покращиться, ще не дають.

У неділю у Словаччині було державне свято, та магазини не працювали. Люди робили покупки у п’ятницю. Працювали лише маленькі продуктові крамнички.

Важка ситуація з повінню в Польщі. Вода дійшла до міста Вроцлава, там затоплено житлові масиви Маршовіце-1 та Маршовіце-2. Влада попросила мешканців будинків цих районів перебратися на верхні поверхи.

Зараз усі служби зайняті тим, аби підняти рівень набережних хоча б на півтора метра. Для цього звозять мішки з піском та фольгу, ними огороджують набережну. Якщо ситуація виходитиме з-під контролю, то людей евакуюватимуть. Очікується, що повінь у Вроцлаві розпочнеться у середу, 18 вересня, і досягне свого піка у п’ятницю, 20 вересня.

Не краща ситуація в Нижньосілезькому й Опольському воєводствах.

У місті Ниса вода вже розмила набережні. З понеділка, 16 вересня, оголошено евакуацію мешканців. До цього дві тисячі жителів намагалися врятувати своє місто – вони наповнювали мішки піском і складали вздовж набережної. У порятунку брали участь навіть діти й люди похилого віку. З військових гелікоптерів теж скидали мішки з піском на прорвані греблі. Але вода виявилася сильнішою.

У районі Ґлоґува серйозні проблеми з рухом, оскільки дороги затоплені, вода стікає з полів. Вийшла з берегів річка Особлога. Рятувальники розвозять їжу та воду в ті села, куди можуть дістатися.

Підвищується рівень води на Одрі в районі міста Ополі та в сусідніх селах. Рівень води вже понад шість метрів і незабаром може досягти семи, це лише на метр нижче, ніж під час повені у 2010 році.

У селі Ґлухолази вода знесла тимчасовий міст і другий, який саме будували. Заняття у школах скасували. У будинках немає електрики та води. А в сусідніх селах люди сидять на дахах своїх будинків та чекають на евакуацію. На допомогу їм вилетів гелікоптер, який рятуватиме людей.

Інженерні війська відправлено до села Ґлухолази, яке вже повністю затоплено.

У деяких населених пунктах вода знищила котеджі для місцевих жителів. А також офіси, кафе, пральні. Люди намагаються врятувати бодай те, що ще можна. Вони скаржаться, що вода зруйнувала все, що створювали протягом останніх 20-30 років. Багато хто скаржиться, що не має сил і можливостей відновлювати власний побут.

Велика вода дісталася і до Чехії. Найгірша ситуація у Моравсько-Сілезькому краї. Тут закрито частину доріг, є обмеження на залізниці. На ділянці від Границе-на-Мораві до Острави та польського кордону рух обмежений протягом усього тижня. Розлив води стався на місці злиття річок Опава та Одра, у залізничному насипі з’явилися дві тріщини завдовжки 50 м. З того району евакуювали людей.

Без гарячої води й тепла залишилися деякі міста й села. Річка пошкодила міст в Опаві, практично всі мости зараз у цьому місті закрито. Також не працюють початкові школи та садочки.

У цих районах загинуло троє людей. Одного знайшли у затопленій квартирі, другого – у струмку. У неділю виявили тіло жінки в річці. Ще вісім людей зникли безвісти.

Місто Литовель затоплене на 80%, тут теж закрили школи та садки, немає світла й інтернету, питної води, є проблеми з оповіщенням жителів.

Бурхлива вода розмила багато мостів і доріг, залишивши без зв’язку населені пункти, туди неможливо підвезти продукти й питну воду. Не працюють телефони, люди не можуть додзвонитися до своїх рідних.

Страхові компанії не справляються з потоком претензій від мешканців, у яких пошкоджено майно чи автомобілі.

Постраждало місто Єсеник, людей рятували за допомогою човнів та гелікоптерів. Автомобілі пливли вулицями, кілька будинків завалилися, місту загрожують зсуви.

В Австрії в горах на висоті понад 1000 метрів випав сніг, дороги замело. Особливо сильно від циклону постраждали землі Нижньої Австрії. На річках прорвало дві греблі, затопило кілька сіл. Людей рятували з будинків, падали дерева.

Тут п’ять днів поспіль не припинявся дощ. Жителі Австрії кажуть, що ще не пам’ятають такої страшної негоди. Вода з річки у Відні переливалася навіть у метро та підземні переходи міста. Кілька гілок метро зупинилися.

Уже відомо про п’ятьох загиблих. Чотирьох людей похилого віку не вдалося врятувати з будинків, які затопило. Також загинув пожежник, який відкачував воду з підвалу. Один із чоловіків потонув у власному домі, а його дружині вдалося врятуватися – вона сховалась у шафі і кілька годин кричала та кликала на допомогу.

Місцеві жителі розповідають, що навіть ластівки падали з неба: ці птахи не можуть літати під потужним дощем і знаходити собі їжу, тому вони гинуть.

Хоча погода в Європі зараз налагоджується, дощі відступили, проте розслаблюватися ще зарано. Температура знову підіймається до +23…+25 градусів, а це означає, що з гір хлине вода від снігу, який розтанув. Також вода в річках продовжить свій рух і знову може розлитися у населених пунктах.

Чи загрожує повінь Україні? Українська синоптикиня Наталія Діденко заспокоює.

“Нам така повінь не загрожує. Адже значну частину території України визначить поле підвищеного атмосферного тиску. Це означає, що суха погода триватиме ще довго. Єдине, що на заході та півдні України у ці дні можуть йти дощі, досить сильні зливи з грозами. Але це звичайна ситуація. Я сказала б, що Україні, навпаки, зараз загрожує посуха, а не повінь”, – каже Діденко.

Наразі в зоні загрози підтоплень залишаються Румунія, Польща, Чехія, Словаччина та Австрія.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Трамп натякнув на швидку зустріч із Зеленським, – ЗМІ

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп натякнув на можливу зустріч із президентом України…

14 хв. ago

Готуйте гаманці: тарифи на комунальні послуги зростуть

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те,…

24 хв. ago

Ще одна країна обмежила експорт зброї в Ізраїль

Німеччина тимчасово призупинила частину експорту військових озброєнь до Ізраїлю на тлі судових позовів, у яких…

35 хв. ago

Соловйов висміяв солдатів РФ у прямому ефірі. ВІДЕО

Державна пропаганда РФ надіслала чіткий сигнал своїм солдатам, що скаржитися на так звані «м'ясні штурми»…

48 хв. ago

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

З травня 2024 року в Україні введено нові правила мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки зобов'язані пред'являти військово-обліковий…

52 хв. ago

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: секрети досвідчених дачників

На перший погляд може здатися, що немає жодної різниці в тому, коли саме слід збирати…

60 хв. ago