Categories: Інциденти

Смертоносна повінь може затопити місто з найбільшою кількістю українців в Польщі

У Польщі триває боротьба з руйнівною повінню, яка накрила південно-західні регіони країни. Під загрозою перебуває Вроцлав. Українці складають там третину населення – близько 250 тисяч з 700 тис.

У Вроцлаві ведуться активні роботи для захисту міста від підняття рівня води. Напередодні, 16 вересня, премʼєр Польщі Дональд Туск розпорядився розширити зону стихійного лиха в країні. Про це пише “РБК-Україна”.

16 вересня Туск оголосив стан стихійного лиха в Нижньосілезькому, Опольському та Сілезькому воєводствах на щонайменше 30 днів. Це передбачає обмеження прав і свобод, включно з примусовою евакуацією. У понеділок відбулася евакуація міста Пачкув після прориву греблі через сильні опади.

З огляду на погіршення ситуації, польський уряд вирішив розширити зону стихійного лиха на інші міста: Любін, Дзержонюв, Свідницю, Ополе, Крапковиці, Бжег і Кендзежин-Козьле. Мер Левін-Бжеського Артур Котара закликав мешканців негайно евакуюватися через переповнені дамби. За його словами, кілька вулиць вже затоплені, а рівень води продовжує зростати. 

Загроза для Вроцлава

Одним із найвразливіших міст на півдні Польщі залишається Вроцлав. Через інтенсивні дощі рівень води у річці Бистриця стрімко зростає, і місту загрожує підтоплення. Для захисту житлових районів Маршовіце-1 і Маршовіце-2 було вирішено використати 1100 тонн піску для будівництва укріплень.

Мер Вроцлава Яцек Сутрик повідомив, що набережні частково обтягнуть плівкою, а для підсилення оборонних споруд використовуватимуть мішки з піском. Він також закликав мешканців за можливості переїхати на вищі поверхи будинків.

“Якщо буде необхідність, ми організуємо евакуацію”, – додав Сутрик.

Тим часом, на річці Одра очікують пік повені у п’ятницю, хоча рівень води може різко піднятися вже з середи.

Яка ситуація в інших регіонах Польщі?

Найбільше від стихії постраждали Клодзько, Строне Шльонські та Ґлухолази. Там зруйновано вулиці, будинки та затоплено квартири. Рівень води перевищував кілька метрів.

У місті Льондек-Здруй стихія знищила майже всі мости, включно зі старовинним мостом Святого Іоанна XVI століття, який витримав потужну повінь 1997 року. Наразі місто відрізане від решти Польщі, до нього можна дістатися тільки через Чехію. Місцеві вулиці покриті мулом, відсутні зв’язок та електрика, бракує питної води.

Затоплені житлові райони, адміністративні будівлі, школи та лікарні. Деякі населені пункти повністю ізольовані, через що доводиться евакуйовувати людей гелікоптерами. У Нисі довелося терміново евакуювати лікарню, а пацієнтів перевезли до інших закладів.

Жертви повені у Польщі

На сьогоднішній день унаслідок стихії загинули щонайменше п’ятеро осіб. Серед жертв – хірург із Ниси Кшиштоф Камінський. Його тіло знайшли після того, як він зник дорогою з роботи. Ймовірно, він намагався вибратися з автомобіля пішки, але був змитий водою.

Польський уряд виділив мільярд злотих (260 мільйонів доларів) на допомогу постраждалим від повені. Кожен, хто зазнав збитків, може подати заяву для отримання компенсації. Влада виплатить по 10 тисяч злотих (приблизно 2 568 доларів) безповоротної допомоги, до 100 тисяч злотих (25 150 доларів) на ремонт квартир і до 200 тисяч злотих (50 300 доларів) на відновлення будинків.

Реакція України на стихійне лихо в Європі

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга за дорученням президента Володимира Зеленського запропонував країнам східної Європи, які постраждали від повеней, допомогу. Українська сторона готова надати кілька підрозділів рятувальників.

Окрім Чехії на допомогу від України можуть розраховувати також Польща, Румунія, Угорщина та Словаччина, які теж потерпають від повеней. Польський прем’єр-міністр Дональд Туск сказав, що це “дуже зворушливо” з боку України. 

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago