Categories: Інциденти

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють

Шторм “Борис”, який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних збитків від негоди зокрема зазнала Польща, де через аномальний паводок вже у другому місті за два дні прорвало дамбу. У понеділок, 16 вересня, уряд країни оголосив стан стихійного лиха через масштабні повені.

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, повідомляє Polsat News. Зазначається, що у затоплених районах буде запроваджено стан стихійного лиха на строк до 30 днів.

Цей стан передбачає обмеження прав та свобод, серед них — наказ про евакуацію та заборону на перебування у певних місцях.

Дональд Туск також наголосив, що на потреби людей, які постраждали від повені, виділять з резерву мільярд злотих.

Кризовий штаб має найближчим часом зібратися у Вроцлаві, де буде ухвалено детальний перелік повітів та гмін, на які поширюється надзвичайний стан та стан стихійного лиха.

Зокрема, у Нижній Сілезії внаслідок прориву дамби між водосховищами Тополя та Козельно довелося оголосити про негайну евакуацію частини міста Пачкув.

В мережі оприлюднили відео, де показали греблю, яку прорвав сильний натиск течії. Це пов’язано з руйнуванням водопропускної труби між водосховищами.

Це вже другий прорив греблі внаслідок повеней у Польщі. Напередодні, 15 вересня, у Строні-Шльонськи  була пошкоджена дамба на річці Моравка, в результаті чого місто фактично опинилося під водою і було відрізане від світу.

Місто зазнало значних збитків: пошкоджено два мости, базові станції мобільного зв’язку не працюють, а транспортний рух ускладнений. Будівлі поблизу річки Моравки сильно пошкоджені, і місто відрізане від електро, газо та водопостачання.

Людей звідти евакуювали на гелікоптерах.

Обидва міста – Строні-Шльонськи та Пачкув знаходяться під загрозою другої хвилі повеней.

Також, за даними Polsat News, критична ситуація у прикордонному з Польщею чеському місті Острава стала однією із тем наради кризового штабу у Вроцлаві за участю прем’єр-міністра Дональда Туска. В Острові прорвало греблю у місці злиття річок Одер та Опава, чеські служби намагаються зупинити натиск води. У Польщі стежать за ситуацією у Чехії.

Коломієць Надія

Recent Posts

Зсув ґрунту спричинив 200-метрове цунамі, яке 9 днів розхитувало Землю: його чули вчені на всій планеті

У вересні 2023 року вчені виявили таємничий сейсмічний сигнал, який тривав дев’ять днів поспіль. Міжнародна команда експертів…

43 секунди ago

З “Газпрому” хочуть здерти останнє: у компанії можуть відсудити десятки мільярдів

Російський газовий монополіст "Газпром" порушив умови постачання газу до Європи і тепер може заплатити за…

10 хв. ago

Жінка продала все заради круїзу навколо світу: зрештою, її «викинули» з корабля (фото)

Американка Дженні Фенікс, розлучена мама двох дітей з Флориди, продала майже все своє майно, щоб…

31 хв. ago

На Волині ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації

У Волинській області ТЦК та поліція силою затримали 22-річного студента, який не підлягає мобілізації. Про…

40 хв. ago

Тосканську віллу королеви Вікторії виставили на продаж за 50 млн євро

Вілла Palmieri, улюблене місце відпочинку королеви Вікторії, розташована на пагорбах на околиці Флоренції, виставлена на…

49 хв. ago

66-річний мільярдер назвав одну рису, яка необхідна для досягнення успіху

66-річний мільярдер Джей Чаудрі домігся успіху ще в 90-ті. Його статки оцінюють у 9,5 мільярда доларів Видання CNBC пише,…

60 хв. ago