Categories: Інциденти

Горить найбільше на Землі болото. ВІДЕО

Найбільше болото Землі – Пантанал у Південній Америці – охоплено вогнем.

Тварини гинуть тисячами, лікарні переповнені пацієнтами із респіраторними захворюваннями. За ситуацією стежить The Guardian .

У першому півріччі площа пожеж на Пантаналі збільшилася на 1500% порівняно з аналогічним періодом минулого року – і вже перевищила рівень 2020 року, який називають «роком полум’я». Цього року згоріло вже понад 760 тисяч гектарів, що становить близько п’яти відсотків усієї площі болота, яке розташоване переважно у Бразилії. Судячи з відео The Guardian, зелений чагарник перетворився на сіро-білий килим попелу з кістяками дерев, що стирчать з нього.

Пантанал – унікальна екосистема, тут представлено понад дві тисячі видів рослин і більше десяти тисяч видів тварин, у тому числі гігантські видри, що вимирають, вразливі болотні олені та гіацинтові ара. Волонтери розповідають, що бачили «сотні та сотні мертвих тварин» лише за останній тиждень. “Рептилії, змії, жаби – всі тварини, які не вміють бігати, – у них немає жодного шансу”, – говорить один із добровольців, який рятує тварин від вогню. Мавпи гинуть, вдихаючи дим, ягуари одержують важкі опіки.

Місцеві лікарні переповнені пацієнтами з респіраторними захворюваннями – найбільше від диму страждають діти віком до п’яти років та літні. Влада намагається гасити вогонь, але вітер роздмухує його знову, кажуть місцеві жителі.

У літній сезон дощів Пантанал насичується водою, а взимку висихає. Проте кліматична криза порушила цю сезонність: цього року на болоті випало мало дощів, а пожежі почалися на місяць раніше. З 1985 року Пантанал втратив уже 68% своєї площі. Експерти побоюються, що 2024 стане найруйнівнішим за останні десятиліття. «Пантанал стає все сушішим і сушішим. Раніше його затоплювало на шість місяців, а тепер – лише на два-три», – каже Густаво Фігейроа , біолог із SOS Pantanal.

Лисенко Катерина

Recent Posts

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

1 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

8 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

14 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

20 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

30 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

32 хв. ago