Categories: Інциденти

Піде на Білорусь: еколог розповів про пожежі, дим і радіацію у Чорнобильській зоні

На пожежі в Чорнобильській зоні впливає вітер, який поки що дме у бік Молдови і буде посилюватись. При цьому жителі Києва та Київської області можуть не турбуватись через можливе зростання рівня радіонуклідів і дим. Про наслідки займань у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС еколог Олександр Соколенко розповів на порталі ТСН.

Соколенко пояснив, що засушлива погода, необачне поводження з вогнем — це можливі причини пожеж, які стались 3-4 вересня у Чорнобильській зоні. З його слів, у дану пору року таке бувало і раніше. Крім того, під час війни додалась небезпека від ракетно-дронових ударів ЗС РФ і падіння уламків. Втім, не варто боятись зростання рівня радіонуклідів у повітрі, заявив він. Якесь зростання може бути у епіцентрі займання, водночас до, наприклад, Києва або Житомира воно не дійде. З днів вибуху в Чорнобилі пройшло майже 40 років, і найнебезпечніші частинки вже розщепились. Крім того, на думку еколога, дим від пожежі стелитиметься над малозаселеними територіями і рухається у бік Білорусі.

“Дим від цієї пожежі може швидше піти на Білорусь, ніж на Київ”, — заявив Соколенко.

Територія у зоні відчуження навколо Чорнобильські АЕС — це біосферний заповідник, нагадав еколог. У цій місцевості є і ліси, і водойми, і луки, а пожежа може початись через аномальну спеку. Найближчим часом синоптики не прогнозують опадів, тому загроза все ще є, зауважив співрозмовник журналістів. Якщо займання все ж сталось, то роботі пожежників заважатиме вітер. На сьогодні він віє у бік Молдови і посилюється: за оцінками Соколенка, якщо будуть займання, то їх буде складно загасити.

“Ситуація, найімовірніше, лише погіршуватиметься – за такої погоди приборкати таку пожежу буде дуже важко”, — сказав він.

Пожежа у Чорнобильській зоні — деталі

Нагадаємо, що 3 вересня у КМДА повідомили про займання у зоні відчуження Чорнобильської АЕС. За попередніми оцінками, площа займання — 20 га. На місце інциденту рушила спецтехніка та пожежні розрахунки ДСНС, ідеться у повідомленні.

Наступного дня, 4 вересня, у ДСНС Київщини заявили, що вогонь поширився на площу 421 га (площа пожежі за добу зросла у 8 разів). Щоб його загасити, працювало 130 пожежників і 27 машин. Вогонь був на відкритій місцевості, його загасили, а територію обстежують фахівці з радіаційного захисту, ідеться у дописі в Telegram.

На фото з місця подій бачимо смугу вогню, яка шириться відкритою територією на певній віддалі від пожежників. На іншому фото — момент роботи пожежного розрахунку, який гасить вогонь посеред кущів та дерев.

Пожежа у Чорнобильській зоні – працівники ДСНС на тлі вогнюФото: ДСНС
Пожежа у Чорнобильській зоні – працівники ДСНС гасять пожежуФото: ДСНС

На порталі SaveEcoBot, який акумулює інформацію NASA про пожежі, видно дві зони займання у Чорнобильській зоні на північ від Києва. Також позначено рівні радіації: навколо ЧАЕС вони змінюються від 115 нЗв/год (норма) до 340-560 нЗв/год і більше (вище норми).

Пожежа у Чорнобильській зоні – точки, де були займання 4 вересняФото: SaveEcoBot
Пожежа у Чорнобильській зоні – рівень радіації після пожеж 3-4 вересняФото: SaveEcoBot

У Telegram-каналі МНС Білорусі 4 вересня не писали про загрозу пожеж у місцевості, які межує з Чорнобильською зоною. При цьому попередили, що зросла пожежна небезпека через температуру повітря +30. Напередодні, 3 вересня, відомство звітувало про 41 осередків займання у лісах, торф’яниках та степах, які охопили площу до 6 га.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

13 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

14 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

16 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

26 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

28 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

30 хв. ago