Categories: Інциденти

Разом із пилом із Сахари в Україну могло принести радіоактивні елементи та пестициди

Разом із пиловою бурею із Сахари в Україну могло принести радіоактивні елементи, пестициди або бактерії.

Про це повідомив еколог Володимир Борейко.

Річ у тім, що в 1960-ті роки в пустелі Сахара проводила ядерні випробування Франція. І відтоді, на думку екологів, там залишилося багато радіоактивного піску.

За словами Борейка, наразі немає конкретних свідчень про наявність радіоактивних елементів у пилу, принесеному вітрами із Сахари.

“На час воєнного стану екологічна інспекція не працює. Аналіз може взяти Центральна геофізична обсерваторія Бориса Срезневського, однак вони роблять це не щодня, а раз на місяць або більше. А от на бактерії та пестициди, як мені відомо, у наших лабораторіях аналізи не проводять. Тому, якщо в пилу були присутні пестициди, ми про це зможемо дізнатися тільки років через 50”, – каже експерт.

При цьому, за словами Борейка, з подібними природними явищами боротися майже неможливо.

“Навіть якщо прилетять пестициди, фермери не перестануть працювати. А якщо буря донесе радіоактивний пил, він десь осяде, про це ніхто не знатиме, але паралельно зросте ризик розвитку захворювань – наприклад, онкології. Однак усе залежить від дози радіації”, – розповів “Стране” Володимир Борейко.

Зазначимо, що подібна ситуація вже складалася 2021 року. Тоді європейський континент також накрили пилові бурі із Сахари.

“Нещодавні пилові бурі із Сахари не тільки пофарбували небо Європи в незвичний жовто-помаранчевий колір, а й підвищили рівень радіоактивності. Зростання випромінювання зафіксувала неурядова організація Acro (Асоціація з контролю радіоактивності). Її фахівці проаналізували зразки піску, що випав на гірський масив Юра поблизу кордону між Францією і Швейцарією. За даними експертів, вітри сірокко разом із пилом доставили на європейський континент цезій-137 – продукт радіоактивного розпаду, характерний для ядерних вибухів. В Acro впевнені, що це наслідки випробувань, які Франція проводила в алжирській пустелі. Тепер радіоактивне забруднення бумерангом повертається в Європу”, – йшлося в матеріалі “Євроньюс” 2021 року.

Тим часом, як повідомляє BFMTV, пил із Сахари знову може прийти в Україну 7 квітня. Перекладено за допомогою www.DeepL.com/Translator (безкоштовна версія)

Ольга Степанова

Recent Posts

Співачка Валерія разом з чоловіком Йосипом Пригожиним, які підтримали війну в Україні, покинули РФ

Російська співачка Валерія та її чоловік, продюсер Йосип Пригожин, покинули Російську федерацію та виїхали за…

5 хв. ago

Яким бачать завершення війни в Україні європейці: оприлюднено дані опитування

Третій рік війни в Україні та деяке просування Росії на полі бою не вплинуло ні на рішучість…

8 хв. ago

Родичі київських чиновників втекли за кордон від мобілізації за допомогою дітей-сиріт

Київські посадовці відправляли своїх близьких родичів за кордон, як супроводжуючих для дітей-сиріт, та дітей позбавлених…

14 хв. ago

Кличку Дубінського та його зустріч у Петербурзі з ГРУшниками підтвердив свідок

Екснардеп Андрій Деркач та колишній "Слуга народу" Олександр Дубінський могли підтримувати зв’язок із Головним управлінням…

21 хв. ago

Chery представила недорогий позашляховик із запасом ходу 1400 км (фото)

Chery представила гібридний кросовер Fulwin T10. Новинка надійде у продаж у Китаї вже з 14…

25 хв. ago

Антитренди літа 2024. Які речі краще не носити та чим їх замінити

Літо у самому розпалі, а кругообіг трендів не перестає дарувати нам нові теми для розмов.…

28 хв. ago