Categories: Інциденти

Забруднена вода з Сейму наближається до Чернігова: в ОДА попередили про небезпеку

Річка Сейм була забруднена органічними викидами на території Росії. Небезпечні речовини вже потрапили до Десни та дістануться Чернігова сьогодні, 1 вересня, у другій половині дня.

Про це заявив в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Олександр Лось в ефірі “Суспільного”.

Він зазначив, що розрахунковий час є приблизним.

“Ці органічні неочищені скиди вже потрапили в Десну. Вони вже пройшли селище Макошине Менської громади. До Чернігова вони, орієнтовано, дійдуть 1 вересня, десь, за приблизними підрахунками, після обіду”, – зауважив Лось.

За словами посадовця, люди, які прийдуть на берег Десни 1 вересня, можуть спостерігати потемніння води та відчути неприємні запахи перегною та азоту.

“Всіма органами місцевого самоврядування вживаються необхідні заходи, аби виловлювати мертву рибу, збирати ту, яка вже затхла. Тобто, в таких кількостях, як вона була в Сеймі, в Десні її не буде”, – запевнив Лось.

На питання, чи можна було запобігти потраплянню мертвої риби та небезпечної речовини до Десни, він зазначив, що воду у річці зупинити неможливо. 

“Це не якась пляма, яку можна зібрати, локалізувати і кудись там вивезти і знешкодити. Вода просто пливе, її не зупинити. Тобто, це органіка, яка розчинилась у воді. Відповідно вона споживає кисень і риба гине від аномальної нестачі кисню. Також жара нам не допомагає в такому випадку. Відсутність дощів, таким чином, ще більше спричиняє нестачу кисню”, – пояснив чиновник.

Олександр Лось звернув увагу, що перебування у забрудненій воді може бути небезпечним. Контакт з розчиненою у воді органікою тривалістю всього 30-60 хвилин, може викликати у людини запаморочення та пирхоту у горлі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

56 секунд ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

6 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

8 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

25 хв. ago

Тарифи на воду в Україні можуть зрости: що про це відомо

В Україні існує необхідність у збільшенні тарифів на водопостачання та водовідведення.  Про це повідомив президент Асоціації, заступник гендиректора "Київводоканалу"…

32 хв. ago

Ніж у спину Путіна: союзниця Росії передає Україні боєприпаси – Reuters

Індійські виробники зброї продавали європейським країнам артилерійські снаряди, а ті передавали їх Україні. Нью-Делі не втручається, щоб…

37 хв. ago