Site icon Експерт

“Золоті години” для кави: чому її не можна пити одразу після пробудження

Більшість людей починає свій день із чашки кави, щоб швидше прокинутися, але нові дослідження показують, що це неефективно. Лікарі стверджують, що для максимальної користі й бадьорості каву потрібно пити в суворо визначений час — коли рівень «гормону пильності» кортизолу починає падати.

Про це пише NV.

Як пояснюють експерти, вранці після пробудження в організмі природним чином виробляється максимальна кількість кортизолу — гормону, який і так допомагає нам бути бадьорими. Якщо пити каву в цей час, кофеїн фактично «змагається» з кортизолом, і людина не отримує належного ефекту.

«Золоті години»: коли пити каву

Найкращий час, щоб випити каву, настає тоді, коли рівень кортизолу починає знижуватися. За словами лікаря Раджа Дасгупти, це відбувається приблизно через 1–3 години після пробудження.

Для більшості людей «золоті години» для кави — це період між 9:30 та 11:30 ранку. Саме в цей час організм найкраще реагує на кофеїн, що підвищує концентрацію і покращує настрій.

Вживання кави у правильний час має доведену користь. Кофеїн стимулює вироблення дофаміну — гормону мотивації. Крім того, дослідження показали, що люди, які пили каву до полудня, мали на 16% менший ризик передчасної смерті та на 31% нижчий ризик хвороб серця.

Також зранку через циркадні ритми організм краще засвоює антиоксиданти, які містяться в каві та мають протизапальні властивості.

Коли потрібно зупинитися

Головна небезпека кави — її вплив на сон. Кофеїн блокує аденозин, речовину, яка викликає сонливість. Організму потрібно в середньому 5–6 годин, щоб вивести лише половину спожитого кофеїну.

Тому експерти радять припиняти пити каву щонайменше за 6–8 годин до сну.

За порадами дієтологині Джулії Зумпано, дорослі можуть безпечно споживати до 400 мг кофеїну на день (це приблизно 3–4 стандартні чашки). Однак варто пам’ятати, що швидкість метаболізму кофеїну залежить від генетики, віку та стану здоров’я.

Читати повну версію