Site icon Експерт

Вівсянка чи яйця: який сніданок краще

Вівсянка і яйця – два найпопулярніші сніданки, що володіють різними корисними властивостями. Яйця містять менше калорій і вуглеводів, ніж вівсянка, і багаті на білок, а вівсянка – клітковиною і деякими мінералами.

Видання Very Well Health з’ясувало, який сніданок найкорисніший.

Що краще – яйця чи вівсянка

Білок. Яйця є повноцінним білком, оскільки містять оптимальний баланс дев’яти незамінних амінокислот. Два яйця, зварені круто, містять до 7 г білка, що більше, ніж у порції готової вівсянки.

Вуглеводи. Два яйця, зварених круто, містять лише 1,2 г вуглеводів, тоді як чашка приготовленої вівсянки містить 28,1 г.

Жири. Два яйця, зварені круто, містять приблизно на 7% менше калорій, ніж 1 чашка приготовленої вівсянки, але вдвічі більше жирів. Однак більшість цих жирів – це поліненасичені та мононенасичені жири, які вважаються корисними для здоров’я.

Клітковина. Яйця не містять клітковини. Вівсянка – чудове джерело клітковини.

Користь яєць

Можуть підвищувати рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ЛПЗЩ): відомий як «хороший» холестерин, ЛПВЩ пов’язаний з нижчим ризиком серцевих захворювань, інсульту, діабету 2 типу та інших проблем зі здоров’ям. Одне дослідження показало, що вживання двох яєць на день може призвести до підвищення рівня ЛПВЩ.

Сприяє розвитку клітинних мембран та інших функцій: холін – важливий живильний елемент, який може сприяти розвитку клітинних мембран та іншим життєво важливим функціям, як виробництво молекулярних сигналів у мозку.

Захищає здоров’я очей: яйця багаті на лютеїн і зеаксантин, двома антиоксидантами, які можуть допомогти протидіяти віковому пошкодженню світлочутливої ​​сітківки в задній частині ока. Вони також багаті на вітамін А, який може додатково захистити зір.

Знижує рівень жирів у крові: яйця від курей, вирощених на пасовищах або годованих кормами, збагаченими омега-3 жирними кислотами, міститимуть більше омега-3 жирних кислот, які необхідні для зниження рівня тригліцеридів, які є факторами ризику серцевих захворювань.

Збільшує споживання білка. Отримання достатньої кількості білка може допомогти у схудненні, збільшенні м’язової маси, зниженні кров’яного тиску та зміцненні кісток.

Користь вівсянки

Клітковина та бета-глюкани: овес — це цільне зерно, багате на клітковину, в основному бета-глюканами, які можуть допомогти знизити рівень холестерину і контролювати рівень цукру в крові. Бета-глюкани також контролюють вагу, оскільки допомагають відчути ситість, зменшують почуття голоду та знижують вагу тіла.

Здоров’я кишківника: вживання вівса може сприяти здоров’ю кишківника, стимулюючи зростання корисних бактерій.

Рослинні сполуки та мінерали: овес містить корисні рослинні сполуки та мінерали, необхідні для імунної системи та загального здоров’я.

Де більше білка

Яйця є багатим джерелом білка із мінімальним вмістом вуглеводів. Навпаки, вівсянка – це продукт з високим вмістом вуглеводів, який також містить кілька білків.

Два великі яйця містять близько 12,6 г білка та 1,12 г вуглеводів, у той час як 1 чашка вівсянки, приготовленої на воді, дає приблизно половину цієї кількості білка та близько 28 г вуглеводів.

Яйця містять повноцінний білок з відмінним балансом незамінних амінокислот, необхідних задоволення потреб організму. Овес містить більше дев’яти незамінних амінокислот, ніж інші зернові, але все ж таки має менше, ніж оптимальне, кількість однієї з них – метіоніну.

Що краще для схуднення

Яйця – найкращий варіант для схуднення, тому що вони містять менше калорій, ніж вівсянка. Крім того, їхній глікемічний індекс становить 5,9, у той час як у вівсянки — 59. Це означає, що яйця довше перетравлюються і не викликають стрибків рівня цукру в крові. Вони також допомагають довше зберігати відчуття ситості.

Дослідження показали, що після сніданку з яйцями люди довше відчувають ситість, ніж після сніданку з вівсянкою.

Читати повну версію