Нове дослідження показало, що вживання чорного шоколаду може допомогти прожити довше, пише Daily Mail.
В статті вказується, що какао – основний інгредієнт чорного шоколаду – містить теобромін, ключову сполуку, що природним чином виробляється рослинами.
Нові дослідження показали, що ця сполука зменшує біологічний вік – показник того, скільки пошкоджень накопичили клітини людини з часом.
Видання додає, що хоча експерти ще не до кінця впевнені, як саме теобромін має такий антивіковий ефект, поїдання солодкого адвент-календаря цього Різдва, можливо, не дасть бажаного результату.
Все через те, що теобромін, який надає несолодкому шоколаду гіркий смак, міститься у значних кількостях лише в шоколаді з високим вмістом какао.
Видання пояснює, що навіть чорний шоколад може мати високий вміст жиру і цукру, тому його варто вживати в помірних кількостях в рамках збалансованого харчування.
“Ми не говоримо, що люди повинні їсти більше чорного шоколаду. Але це дослідження може допомогти нам зрозуміти, як повсякденні продукти харчування можуть містити підказки для здоровішого і довшого життя”, – сказала авторка дослідження, професорка епігеноміки в Кінгс-Коледжі Лондона Джордана Белл.
В матеріалі розповідається, що в рамках дослідження вчені проаналізували дані про стан здоров’я осіб з двох когорт – 509 осіб з TwinsUK (британський епідеміологічний та геномний ресурс, – прим. ред) і 1160 осіб з німецької KORA (Спільні дослідження в галузі охорони здоров’я в регіоні Аугсбурга, – прим. ред).
Зазначається, що ці 1669 осіб мали середній вік 60 років і були загалом здоровими, тобто, їх не відбирали за певними захворюваннями.
Для оцінки біологічного віку команда зосередилася на хімічних змінах у ДНК і довжині теломерів – захисних капсул на кінцях хромосом. Теломери запобігають розплутуванню та пошкодженню генетичного матеріалу. Зокрема, коротші теломери пов’язані зі старінням та віковими захворюваннями.
Як показали результати дослідження, люди з вищим рівнем теоброміну в крові мали біологічний вік, нижчий за їхній фактичний, тобто, “хронічний” вік. Після перевірки, чи інші метаболіти в какао та каві мають подібний зв’язок, вони виявили, що цей ефект, здається, є специфічним для теоброміну.
Цей важливий алкалоїд, що є токсичним для собак, пов’язують із корисними для здоров’я людей властивостями, такими як зниження ризику серцевих захворювань.
Він знижує артеріальний тиск, сприяє метаболізму жирів, покращує кровообіг, посилює когнітивні функції та бореться з віковим когнітивним спадом.
“Теобромін, широко вживаний харчовий алкалоїд, що отримується з какао, пов’язують із подовженням тривалості життя модельних організмів та користю для здоров’я людини. Тут ми повідомляємо про значний зв’язок між рівнем теоброміну в крові та уповільненням епігенетичного старіння у двох незалежних популяційних когортах”, – йдеться в заяві команди науковців.
Проте вчені поки що не впевнені, чи цей ефект властивий виключно теоброміну, чи теобромін може взаємодіяти з іншими сполуками в чорному шоколаді, такими як поліфеноли, які, як відомо, мають корисний вплив на здоров’я людини.

