Світ готується до хвороби Х: Голубовська розповіла, який вірус обговорюється

Докторка медичних наук і професорка Ольга Голубовська відповіла, чи можуть мавпяча віспа та пташиний грип призвести до нової світової пандемії.

В інтерв’ю Обозревателю інфекціоністка нагадала, що на Всесвітньому економічному форумі в Давосі обговорювалася хвороба Х. На запитання, чи може нею стати мавпяча віспа, вона відповіла так: “Усе може бути. Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила надзвичайну ситуацію, пов’язану з цим захворюванням”.

Також вона погодилася з прогнозом Комітету з моніторингу та прогнозування ризиків для здоров’я Франції, згідно з яким найнебезпечнішими хворобами, що загрожують людству впродовж найближчих п’яти років, є ті, що передаються від тварини до людини та від людини до тварини.

“Звичайно. Зоонози – захворювання, які передаються від тварин до людини, – це найстрашніше для нас. Наприклад, одна з хвороб, яка теж обговорюється як можлива хвороба X, – це пташиний грип. Ним птахи хворіють. Можуть заразитися фермери при тісному контакті. Слава богу, від людини до людини цей вірус не передається. Але якщо відбудеться мутація, то середня летальність від пташиного грипу у світі становить 52%. Це страшні цифри, але в нас є противірусні препарати”, – додала вона.

Хвороба Х

На початку року глави Всесвітньої організації охорони здоров’я зустрілися на Всесвітньому економічному форумі. За їхніми даними, людство може вразити нова хвороба, здатна спровокувати в десятки разів більше смертей, ніж Covid-19.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що йдеться про гіпотетичну пандемію – до неї може призвести будь-яка хвороба.

Романчук Микола

Recent Posts

Побив поліціянтку підтяжками для штанів: українець “відзначився” у жіночий вбиральні в Німеччині

У Німеччині на вокзалі Дортмунда "відзначився" 49-річний українець. Він пробрався у жіночий туалет, а коли…

2 хв. ago

Пенсіонерам “заморозять” виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ

Деяким пенсіонерам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО) необхідно звернути увагу на важливу процедуру (верифікацію особи),…

4 хв. ago

У ТЦК на Одещині повістки українцям роздавав агент ФСБ Росії: подробиці

Працівники ДБР у співпраці з СБУ затримали та повідомили підозру колишньому співробітнику колонії, який працював на загарбників…

23 хв. ago

Жінка попросила подвійну зарплату під час співбесіди: що сталося далі

Користувачі соцмереж похвалили жінку за те, що на співбесіді вона зажадала подвоїти пропоновану зарплату, після…

25 хв. ago

ТЦК: Наявність права на відстрочку не означає наявності відстрочки

Військовозобов’язані чоловіки, згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", можуть мати…

37 хв. ago

Половина українських дронів не долітає до цілі, – Bild

Половина українських дронів розбивається, не досягнувши мети. Про це в інтерв'ю Bild розповів офіцер Збройних сил України…

40 хв. ago