Вчені продовжують споювати народ: кажуть – це корисно, але ось чим треба закушувати

Часто кажуть, що споживання вина від легкого до помірного як частина здорової дієти корисне для нашого серця. Але скільки це склянок – тепер вчені можуть відповісти. Це пляшка вина на тиждень – у поєднанні з оливковою олією, овочами, рибою та морепродуктами, горіхами й яйцями, пише SCMP. Проте не варто забувати, що надмірна кількість вина і будь-якого іншого алкоголю є шкідливими для всього організму. 

В новому дослідженні вчені вимірювали так звану винну кислоту в сечі піддослідних, аби результати були максимально точними. Учасників було 1232, всі вони надали зразки сечі на початку дослідження та через рік. Після п’яти років спостереження зареєстрували 685 випадків інфарктів, інсультів та навіть смерті.

При цьоиу вони частіше траплялися у тих, хто взагалі не пив вино. Люди, які випивали від трьох до 12 келихів вина щомісяця, мали на 38% менший ризик серцево-судинних захворювань. А ті, хто випивав від 12 до 35 келихів вина щомісяця, мали на 50% менший ризик. 

“Споживання вина від легкого до помірного, виміряного за допомогою об’єктивного біомаркера – винної кислоти, було перспективно пов’язане з нижчим рівнем хвороб серця”, – йшлося у висновку дослідження. 

Але вживання більшої кількості алкоголю знижуло користь для здоров’я серця. Помірне споживання вина для жінок завжди повинно бути вдвічі менше, ніж для чоловіків, і його слід вживати під час їжі. Отже, не більше пляшки вина на тиждень або, щонайбільше, 10 одиниць алкоголю.

“Ми виявили набагато більший захисний ефект вина, ніж той, який спостерігався в інших дослідженнях. Зменшення ризику на 50% набагато вище, ніж можна досягти за допомогою деяких препаратів, таких як статини. Це дослідження вивчає важливість помірного споживання вина в рамках здорового харчування”, – пояснили вчені.

Ще одне ключове питання полягає в тому, у якому віці помірне споживання вина можна вважати прийнятним – дослідження показують, що захисний ефект споживання вина спостерігається, починаючи з 35-40 років.

Дослідження проводилося за участю людей, які також дотримувались здорової для серця дієти. Тож, можливо, користь для здоров’я келиха вина помітна лише тоді, коли його п’ють разом із тарілкою середземноморської їжі.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

NYT: Україна перевиконала план з виробництва мільйона дронів у 2024 році

The New York Times оприлюднила масштабне розслідування про те, як саморобні дрони-камікадзе змінили характер бойових дій в…

1 годину ago

Зміни для українців у ЄС: соціальні виплати з новими умовами

На початку 2025 року для українців, які мешкають за кордоном, з’явилися нововведення, пов’язані з соціальними…

2 години ago

Труїли газом у підвалі? У Запоріжжі ТЦК опинився у центрі скандалу, що каже поліція

В Україні знову стався інцидент за участю ТЦК: це було у Запоріжжі. Чоловіки, яких доставили до…

2 години ago

Штрафи від ТЦК суттєво зросли: скільки витрусять з ухилянтів

9 травня 2024 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №10379, який передбачає зміни до…

2 години ago

Скандал з 155-ю бригадою: Сирський вирішив, що робитиме

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив про зосередження уваги на зміцненні спроможностей підрозділу безпілотних систем 155-ї…

2 години ago

У “Дії” відновили доступ ще до чотирьох послуг після масштабної кібератаки

У "Дії" відновили роботу Державного реєстру актів цивільного стану після масштабної кібератаки. Українці тепер знову можуть…

2 години ago