Виживання підвищилося на 52%: учені проводять випробування нових ліків від раку мозку

Нова радіофармацевтична терапія демонструє перші ознаки успіху в лікуванні менінгіоми, складної форми пухлини головного мозку, заявили вчені. Рак мозку має низку вкрай агресивних варіантів, що робить його важким у лікуванні, тому подібні новини є серйозною надією для сотень тисяч людей, пише Medical Xpress.

Менінгіоми, найпоширеніші первинні пухлини головного мозку, зазвичай ростуть у сполучних тканинах, що оточують головний і спинний мозок. Хоча вони не часто поширюються на інші частини тіла, вони можуть здавлювати важливі нерви, що призводить до тяжкої інвалідності або смерті. Для багатьох пацієнтів перша лінія лікування включає хірургічне втручання або опромінення. Однак у випадках, коли ці пухлини агресивно ростуть, незважаючи на лікування, і називаються рефрактерними менінгіомами, варіантів залишається небагато.

Недавнє клінічне випробування II фази, представлене на конференції Американського товариства радіаційної онкології (ASTRO), дало надію багатьом. У дослідженні, проведеному під керівництвом доктора Кеннета У. Меррелла з Медичної школи Алікс при клініці Майо, вивчали ефективність терапії з використанням радіофармацевтичних препаратів. Цей підхід, відомий як тераностика, об’єднує діагностику і лікування за допомогою радіоактивних речовин, які виявляють і вражають пухлинні клітини, не пошкоджуючи здорові тканини.

Зокрема, у дослідженні вивчали дію радіофармацевтичного препарату 177Lu-Dotatate, який уже схвалений для лікування нейроендокринних пухлин, що мають спільні біологічні характеристики з менінгіомами. 20 пацієнтів із рефрактерними менінгіомами отримали чотири інфузії 177Lu-Dotatate з інтервалом у вісім тижнів кожна. Результати показали, що 78% пацієнтів не мали прогресування через шість місяців, що значно перевершує раніше встановлений показник виживаності у 26%.

Доктор Меррелл наголосив, що ці результати можуть встановити нову планку для пацієнтів із цією агресивною пухлиною, оскільки наразі не існує стандарту лікування рефрактерних менінгіом. Дослідження також показало, що медіана виживаності без прогресування становила 11,5 місяця, а загальна виживаність через рік — 88,9%. Доктор Джеффрі Б. Джонсон, один із провідних дослідників, наголосив на перевазі сучасної ПЕТ-візуалізації в поєднанні з тераностичним підходом, що допомагає виявити пацієнтів, які з найбільшою вірогідністю отримають користь від цієї спрямованої променевої терапії.

Хоча більшість пацієнтів добре переносили лікування, у деяких з них спостерігалися побічні ефекти, такі як зниження кількості крові, а в рідкісних випадках — більш серйозні реакції, наприклад гепатит 3 ступеня і судоми. Оскільки менінгіоми, як і раніше, є серйозною проблемою для лікування через їхнє розташування і стійкість до традиційних методів терапії, дане дослідження пропонує потенційно новий шлях, що обнадіює. Радіофармацевтичні препарати, які вже довели свою ефективність у лікуванні раку щитовидної залози і простати, можуть стати незамінним інструментом для лікування інших важких захворювань.

Романчук Микола

Recent Posts

Світ готується до хвороби Х: Голубовська розповіла, який вірус обговорюється

Докторка медичних наук і професорка Ольга Голубовська відповіла, чи можуть мавпяча віспа та пташиний грип призвести до…

4 години ago

ТЦК можна ліквідувати хоч завтра: у ЗСУ сказали, що для цього потрібно

Павло Кішкар, підполковник та старший офіцер командування Сухопутних військ України, запропонував радикальні зміни в системі…

4 години ago

Статки Марка Цукерберга перевищили 200 мільярдів доларів. За два роки вони зросли майже в шість разів

Статки засновника Facebook Марка Цукерберга перевищили 200 мільярдів доларів, підрахував Bloomberg. Він став четвертою людиною…

4 години ago

У Києві пролунали вибухи, КМВА повідомляє про роботу ППО

У ніч проти понеділка, 30 вересня, у Києві під час повітряної тривоги пролунали вибухи. Як повідомили у Київській міській військовій…

5 години ago

Наче десь в Африці: окупований Донецьк накрило стихійне лихо (фото, відео)

Тимчасово окупований Донецьк 29 вересня накрило потужне стихійне лихо. У місті, яке з 2014 року…

5 години ago

ПриватБанк продав 245 заправок, які раніше контролював Коломойський

Приватбанк продав 245 заправок та 33 земельні ділянки, що контролювались Коломойським за майже 696 мільйонів…

6 години ago