Названо предмет, через який малюки наражаються на ризик вдихання мікропластику: що це

Відтоді як 170 років тому людство створило пластик, він став справжньою проблемою для планети. Крихітні частинки цього матеріалу вчені буквально виявляють всюди: у воді, повітрі, ґрунті та навіть наших органах, пише Daily Mail.

Вчені все ще не знають усіх ризиків, з якими пов’язане вдихання мікропластику та його накопичення в організмі людини та інших живих істот на планеті. Однак нове дослідження виявило предмет у нашому домі, пов’язаний із високим ризиком вдихання мікропластику малюками.

Відкриття було зроблено командою з Бірмінгемського університету, і команда вважає, що їхні висновки мають серйозні наслідки для маленьких дітей, в основному, через їхню нерозвинену імунну систему. Ба більше, команда вважає, що хлопчики піддаються більшому ризику, ніж дівчатка, оскільки вони дихають швидше.

Результати нового дослідження показують, що рівень мікропластику майже на 60% вищий у будинках і квартирах з килимами порівняно з житлом, де немає цих предметів інтер’єру. Під час експериментів учені також виявили, що деякі з цих крихітних частинок пластику проникають у легеневу тканину людини.

Передбачається, що мікропластик може виділятися з самих сучасних килимів унаслідок зносу, тертя, старіння і методів чищення. Свої висновки вчені представили в дослідженні, опублікованому в журналі Environmental Pollution.

Висновки команди також свідчать про те, що найбільш вразливими перед мікропластиком, що виділяється килимами, виявилися малюки. Порівняно з дорослими вони вдихають значно більшу кількість мікроскопічних частинок пластику.

Крім того, вчені виділили ще одну категорію людей, яка може бути в небезпеці через килими в приміщенні. До неї увійшли люди з порушеннями дихання — висновки дослідників припускають, що ця категорія людей також може піддаватися вищому ризику вдихання частинок мікропластику.

Зазначимо, що наслідки вдихання мікропластику людиною все ще мало вивчені, проте деякі попередні дослідження вже показали, що воно може бути пов’язане з вищим ризиком розвитку раку та інших захворювань.

Романчук Микола

Recent Posts

Українцям озвучили вартість 1 кВт*год до кінця осені: скільки потрібно буде платити за світло

В Україні тариф на електроенергію не змінюватимуть до 1 травня 2025 року. Тож у серпні, а також…

2 хв. ago

Горе-лікар світових масштабів: учені розповіли про смертельно небезпечні поради ШІ в медицині

Останні досягнення в галузі технологій штучного інтелекту, такі як GPT-4 від OpenAI, продовжують привертати увагу…

9 хв. ago

“Скоро буде…” Українці бурхливо реагують на чутки про звільнення Буданова

Інформація про те, що начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов може втратити посаду, не залишила українців…

16 хв. ago

Названо найпопулярніші професії у центрах рекрутингу

Найбільш популярними у центрах рекрутингу Збройних Сил України залишаються посади операторів БпЛА та обслуговування військової…

20 хв. ago

В Україну насуваються осінні холоди, в частині областей пройдуть рясні дощі

В Україну вже з 30 вересня завітають осінні холоди. Цього дня синоптики прогнозують суттєве зниження…

24 хв. ago

Президент Польщі Дуда піде під суд: яка причина

Президент Польщі Анджей Дуда постане перед судом. Це відбудеться через його порівняння деяких громадян своєї…

28 хв. ago