Названо предмет, через який малюки наражаються на ризик вдихання мікропластику: що це

Відтоді як 170 років тому людство створило пластик, він став справжньою проблемою для планети. Крихітні частинки цього матеріалу вчені буквально виявляють всюди: у воді, повітрі, ґрунті та навіть наших органах, пише Daily Mail.

Вчені все ще не знають усіх ризиків, з якими пов’язане вдихання мікропластику та його накопичення в організмі людини та інших живих істот на планеті. Однак нове дослідження виявило предмет у нашому домі, пов’язаний із високим ризиком вдихання мікропластику малюками.

Відкриття було зроблено командою з Бірмінгемського університету, і команда вважає, що їхні висновки мають серйозні наслідки для маленьких дітей, в основному, через їхню нерозвинену імунну систему. Ба більше, команда вважає, що хлопчики піддаються більшому ризику, ніж дівчатка, оскільки вони дихають швидше.

Результати нового дослідження показують, що рівень мікропластику майже на 60% вищий у будинках і квартирах з килимами порівняно з житлом, де немає цих предметів інтер’єру. Під час експериментів учені також виявили, що деякі з цих крихітних частинок пластику проникають у легеневу тканину людини.

Передбачається, що мікропластик може виділятися з самих сучасних килимів унаслідок зносу, тертя, старіння і методів чищення. Свої висновки вчені представили в дослідженні, опублікованому в журналі Environmental Pollution.

Висновки команди також свідчать про те, що найбільш вразливими перед мікропластиком, що виділяється килимами, виявилися малюки. Порівняно з дорослими вони вдихають значно більшу кількість мікроскопічних частинок пластику.

Крім того, вчені виділили ще одну категорію людей, яка може бути в небезпеці через килими в приміщенні. До неї увійшли люди з порушеннями дихання — висновки дослідників припускають, що ця категорія людей також може піддаватися вищому ризику вдихання частинок мікропластику.

Зазначимо, що наслідки вдихання мікропластику людиною все ще мало вивчені, проте деякі попередні дослідження вже показали, що воно може бути пов’язане з вищим ризиком розвитку раку та інших захворювань.

Романчук Микола

Recent Posts

ЗСУ можуть відстояти Вугледар: аналітик BILD назвав умову

У ЗСУ все ще є можливість відстояти Вугледар, за умови, що вони втримають лінію постачання на…

2 хв. ago

Темрява до 18 годин: Україна зіткнеться з критичними випробуваннями

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила тривожний звіт про можливі наслідки російських…

3 хв. ago

Уперше за 28 років. Збірна України з футзалу вийшла до півфіналу ЧС-2024

Збірна України з футзалу розгромила національну команду Венесуели в матчі 1/4 фіналу чемпіонату світу-2024 з футзалу.…

6 хв. ago

Це знущання з людей: українцям уже вигадали оплату за використання труб – 1500 грн

Чимало українців стикаються з питанням: чи потрібно оплачувати опалення, якщо у квартирі не встановлені батареї або вони…

41 хв. ago

“Кріт” навів бомби: агент з Ірану допоміг убити лідера “Хезболли”

Іранський "подвійний агент", який проник у терористичне угруповання "Хезболла", допоміг ізраїльській армії встановити місцезнаходження лідера…

46 хв. ago

У Китаї встановили світовий рекорд одночасного запуску безпілотників. Фото та відео

У Китаї відбулося грандіозне шоу дронів, яке стало новим світовим рекордом, коли в небі одночасно…

50 хв. ago