Названо предмет, через який малюки наражаються на ризик вдихання мікропластику: що це

Відтоді як 170 років тому людство створило пластик, він став справжньою проблемою для планети. Крихітні частинки цього матеріалу вчені буквально виявляють всюди: у воді, повітрі, ґрунті та навіть наших органах, пише Daily Mail.

Вчені все ще не знають усіх ризиків, з якими пов’язане вдихання мікропластику та його накопичення в організмі людини та інших живих істот на планеті. Однак нове дослідження виявило предмет у нашому домі, пов’язаний із високим ризиком вдихання мікропластику малюками.

Відкриття було зроблено командою з Бірмінгемського університету, і команда вважає, що їхні висновки мають серйозні наслідки для маленьких дітей, в основному, через їхню нерозвинену імунну систему. Ба більше, команда вважає, що хлопчики піддаються більшому ризику, ніж дівчатка, оскільки вони дихають швидше.

Результати нового дослідження показують, що рівень мікропластику майже на 60% вищий у будинках і квартирах з килимами порівняно з житлом, де немає цих предметів інтер’єру. Під час експериментів учені також виявили, що деякі з цих крихітних частинок пластику проникають у легеневу тканину людини.

Передбачається, що мікропластик може виділятися з самих сучасних килимів унаслідок зносу, тертя, старіння і методів чищення. Свої висновки вчені представили в дослідженні, опублікованому в журналі Environmental Pollution.

Висновки команди також свідчать про те, що найбільш вразливими перед мікропластиком, що виділяється килимами, виявилися малюки. Порівняно з дорослими вони вдихають значно більшу кількість мікроскопічних частинок пластику.

Крім того, вчені виділили ще одну категорію людей, яка може бути в небезпеці через килими в приміщенні. До неї увійшли люди з порушеннями дихання — висновки дослідників припускають, що ця категорія людей також може піддаватися вищому ризику вдихання частинок мікропластику.

Зазначимо, що наслідки вдихання мікропластику людиною все ще мало вивчені, проте деякі попередні дослідження вже показали, що воно може бути пов’язане з вищим ризиком розвитку раку та інших захворювань.

Романчук Микола

Recent Posts

Не користуєтеся опаленням, але платити все одно доведеться: за що можуть виставити рахунок

Якщо українці не користуються опаленням узимку, їм не треба платити за комуналку, проте доведеться платити…

21 хв. ago

Назвав дату ще в 1704 році: у записках Ньютона знайшли передбачення кінця світу

Відомий вчений Ісаак Ньютон передбачив, коли саме може настати кінець світу. Попри те, що пророцтв про…

29 хв. ago

Оскаженіла політика: у Росії істерично прокоментували свою нову ядерну доктрину

Ухвалення Росією нової ядерної доктрини спричинене міжнародною обстановкою - зокрема, "оскаженілою" політикою деяких західних держав. Про це…

33 хв. ago

Автомобіль заправлять “бодягою”: нові акцизи вдарили по якості палива

Нещодавно в Україні збільшили акцизи на паливо, що викликало побоювання експертів про можливе зростання "тіньових"…

1 годину ago

Забезпечила себе до кінця життя: жінка успадкувала “дешеву” картину, яка виявилась шедевром

Героїня телевізійного шоу Antiques Roadshow, в ефірі якого експерти оцінюють вартість антикварних речей, розплакалась від…

1 годину ago

Росія хоче, щоб Трамп, у разі перемоги на виборах, «скасував» два українських закони

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія «буде рада будь-яким ініціативам» для завершення війни в…

2 години ago