Назвали 5 міфів про лікування антибіотиками

Ближче до вересня медики повідомляють про зростання кількості хворих на Covid-19 та інфекційні захворювання як ГРИП та ГРЗ. Хтось заразився, коли подорожував у переповнених потягах з Києва до Львова і назад, хтось пересидів перед кондиціонером або плавав у річці занадто довго та простудився. Від всіх цих недуг хворі самі собі призначають антибіотики як найбільш надійний засіб лікування. Рекомендації щодо такого способу лікування поширили фахівці МОЗ.

Міф 1. Антибіотиками можна вилікувати все

Насправді ними лікують лише захворювання бактеріального походження. А ось на віруси, як-от COVID-19 або грип, ці препарати просто не діють.

Міф 2. Чим довше лежали ліки в аптечці, тим краще подіють

Не варто запасати антибіотики “на чорний день”. З часом під дією різних факторів хімічний склад ліків може змінюватися, що призводить до зменшення чи втрати їх ефективності.

Міф 3. Краще купити міцнішу дозу – якщо будеш менше кашляти, вип’єш половинку

Насправді ділити можна не всі пігулки. Ламати на частини зазвичай можна таблетки, які містять спеціальну лінію. Якщо її немає, робити це, не порадившись із лікарем, не варто. Адже деякі пігулки мають покриття для захисту шлунка і коли плівку зруйновано, після лікування грипу доведеться ще й займатися лікуванням кишково-шлункового тракту – а воно вам треба?

Міф 4. Лікарі завжди прописують ліки “про запас” – якщо самопочуття покращилося, можна забути про препарати

Насправді призначене лікування не слід припиняти, навіть якщо вам полегшало або необхідність швидкого одужання відпала (шеф дозволив лікуватися, скільки буде треба). Завчасне припинення вживання, наприклад, антибактеріальних препаратів призведе до того, що мікроорганізми не загинуть, а просто адаптуються до дії антибіотика і зможуть виробити до нього стійкість.

Міф 5. Якщо ліки допомогли бабці, сусідці та власнику гарного песика з першого під’їзду – то це означає, що вилікують і вас

Чимало хвороб мають однакові симптоми. Навіть якщо ваші дуже схожі на чиїсь, хворіти ви можете геть на інше. Тільки лікар може визначити вашу хворобу та яке лікування підійде саме вам.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

34 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

35 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

37 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

47 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

49 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

50 хв. ago