Корисне харчування: 13 продуктів, які варто їсти, коли ви хворієте

Від кашлю та чхання до нежиті та болю в тілі – деякі продукти можуть діяти як природні ліки для полегшення цих симптомів. Корисна їжа у вашому раціоні може навіть зміцнити імунну систему, щоб організм краще справлявся з хворобами в майбутньому.

Подумайте про продукти, які ви не любите, коли почуваєтеся погано. Список корисних інгредієнтів, які варто додати до своєї тарілки, опублікувало видання eatthis.com.

Мед зменшує кашель

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Pediatrics, ковтання двох чайних ложок меду запобігає кашлю у людей з інфекціями верхніх дихальних шляхів. Якщо ви не можете уявити, як їсте його прямо з банки, спробуйте нанести мед на шматочок тосту, змішати його з вівсянкою або додати в гарячий чай, щоб заспокоїти горло і зменшити кашель.

Банани проти головного болю

Банани не тільки є потужним джерелом холіну, що спалює жири, але й багаті на калій – поживну речовину, яка запобігає здуттю живота. Жовті фрукти також мають багато переваг у боротьбі з хворобами. Основна причина: вони містять багато магнію, електроліту, який допомагає боротися з болем. Банани є чудовим перекусом, оскільки вони також можуть заспокоїти ваш шлунок.

Ананаси розріджують слиз

Коли ви відчуваєте, що ваше горло переповнене мокротою, зверніться до ананаса, який містить сполуку бромелайн. За даними Університету Мічиганської системи охорони здоров’я, бромелайн розріджує слиз, пов’язаний з такими захворюваннями, як гайморит. Додайте ананас до ранкової вівсянки або в улюблений рецепт смузі, щоб залишатися зволоженим.

Жасминовий рис допоможе вам заснути

Якщо у вас паморочиться голова або виникають проблеми із засинанням, чашка рису може стати вашим рятівником. Мало того, що рис – ідеальна їжа, щоб уникнути розладу шлунку, вуглеводи, що містяться в рисі, спонукають організм виробляти триптофан, амінокислоту, яка викликає сонливість. Але не всі види рису однакові. Дослідження, опубліковане в Американському журналі клінічного харчування, показало, що жасминовий рис ефективніший, ніж інші сорти рису.

Курячий суп для боротьби з вірусами

Якщо ви миттєво тягнетеся до маминого рецепту курячого супу щоразу, коли відчуваєте, що у вас починається нежить, це, безумовно, розумний крок. Дослідження 2012 року, опубліковане в “Американському журналі терапії”, показало, що сполука карнозин, яка міститься в курячому м’ясі, має потенціал для боротьби з жахливими вірусами застуди та грипу.

Імбирний чай для зменшення болю

Загалом, гарячий чай може заспокоїти біль у горлі. Але саме імбирний чай полегшить м’язові болі, які зазвичай пов’язані з такими захворюваннями, як грип та застуда. Імбир містить потужні протизапальні сполуки під назвою гінгероли, які допомагають зменшити відчуття “все болить”, якого ви не можете позбутися, коли хворієте. Щоб приготувати теплий напій, просто покладіть нарізаний корінь імбиру в окріп.

Сочевиця для підвищення енергії

Вживання сочевиці може допомогти зняти відчуття втоми. Завдяки високому вмісту білка та заліза, вона забезпечує тривалий заряд енергії і навіть допомагає зміцнити імунітет.

Гострий перець чилі від запалення носових пазух

Хоча багато людей жартують про те, що гостра їжа очищає носові пазухи, гострий перець чилі дійсно виконує цю роботу. А все тому, що він має так званий мукокінетичний ефект при вживанні, тобто розріджує слиз і зменшує застійні явища. Перець чилі також містить гостру сполуку під назвою капсаїцин, яка подразнює слизові оболонки і слізні протоки, спонукаючи їх виробляти більше рідини, що, в свою чергу, сприяє розрідженню слизу.

Кефір для заспокоєння кишечника

Діарея: ніхто не любить про це говорити, але кожен з нас колись стикався з нею. Якщо одним із симптомів вашої хвороби є дискомфорт у шлунку, Клівлендська клініка пропонує пити кефір. Кисломолочний напій містить пробіотики, які сприяють росту корисних бактерій в кишечнику і знищують шкідливі мікроби, що викликають розлад травлення. Хоча більшість молочних продуктів викликають подразнення шлунка під час діареї, кефір – один з небагатьох, які потрапляють в категорію “корисних”.

Гарбузове насіння скорочує тривалість застуди

Цинк може допомогти запобігти подальшому розмноженню вірусів, що викликають застуду, у вашому організмі, зміцнюючи імунну систему. Гарбузове насіння є чудовим джерелом необхідних мінералів. Їжте його просто так, змішайте з іншими улюбленими горіхами та насінням, щоб приготувати суміш, або додайте в тарілку з вівсянкою чи кіноа разом з корицею та спеціями для гарбузового пирога.

Кокосова вода для відновлення електролітів

Коли ви захворіли на шлунковий грип, поповнення втрачених електролітів, таких як натрій, магній і калій, є важливим кроком у вашому одужанні. Ви можете пити спортивні напої, але кокосова вода є природною альтернативою, яка не містить хімічних речовин і в багатьох випадках містить менше цукру.

Солодка картопля для утворення лейкоцитів

Коли ви захворіли на застуду, грип чи будь-яку іншу хворобу, білі кров’яні тільця вашої імунної системи захищають себе, і це може бути важкою роботою. Однак вам потрібно відновити ці імунні клітини, щоб вони могли продовжувати боротися до повного одужання. Як це зробити? Споживаючи такі продукти, як морква та солодка картопля. Вони багаті на поживні речовини, що зміцнюють імунітет – вітаміни А і С.

H20 для запобігання новим симптомам

Що б ви не їли, не забувайте золоте правило подолання хвороби: пийте багато рідини! Зневоднення може сповільнити ваше одужання і створити новий список проблем, починаючи від слабкості і сплутаності свідомості та закінчуючи прискореним серцебиттям і запамороченням.

Уникайте таких речей

Коли ви їсте, щоб зменшити симптоми, пам’ятайте, що є певні продукти, які можуть погіршити ваше самопочуття і позбавити організм енергії, необхідної для відновлення. Уникайте алкоголю, солодких продуктів, таких як морозиво та печиво, а також продуктів з високим вмістом жиру – гамбургерів та картоплі фрі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Братська любов: зворушливі моменти принца Луї та принца Джорджа

Принц Луї та принц Джордж — сини майбутнього короля Великої Британії Вільяма. У мережі пригадують…

43 секунди ago

Три небезпечні періоди: коли магнітні бурі в липні 2024 року

Науковці-працівники сонячних лабораторій ведуть постійне спостереження за Сонцем. Вони попереджають населення про сонячні спалахи та…

5 хв. ago

Податковій дали “добро”: які дані про рахунки отримає служба

Найближчим часом у Державної податкової служби України з'явиться доступ до інформації про банківські рахунки українців…

6 хв. ago

Демократи закликали Пентагон тренувати більше українських пілотів на F-16

Група демократів Палати представників США закликала Пентагон розширити підготовку українських пілотів винищувачів F-16. Про це пише Politico.…

9 хв. ago

Чим корисний кавун: дієтологи назвали 3 властивості, про які не всі знають

Якщо говорити про літо, на думку завжди спадають соковиті кавуни. Окрім того, що ця ягода дуже…

13 хв. ago

“Будьте обережні”: туристів можуть оштрафувати на велику суму за сварку з будь-якою людиною

Сварка партнером або сім'єю під час відпустки в деяких містах Хорватії може обернутися для людей…

23 хв. ago