Українські біженці у Чехії страждають від депресії: дані дослідження

Значна частина українських біженців, які проживають у Чехії, стикаються з проблемами психічного здоров’я. Зокрема, майже 50% з них мають симптоми депресії. Проте більшість залишаються наодинці з проблемою і не звертаються за допомогою, пише Syri.cz.

Нещодавнє дослідження, проведене Соціологічним інститутом Чеської академії наук у співпраці з Національним інститутом SYRI, виявило тенденції щодо психічного здоров’я серед українських біженців.

Результати вказують на те, що:

  • понад 41% респондентів переживають помірну або сильну депресію,
  • більш як 23% повідомляють про помірну або сильну тривогу.

Дослідження, в якому взяли участь понад 1300 українських біженців, показало, що депресія і тривога особливо поширені серед жінок та осіб віком до 30 років. Ці групи значно частіше стикаються з проблемами психічного здоров’я.

Занепокоєння дослідників викликає те, що значна частина біженців, які відчувають симптоми депресії, не звертаються до фахівців.

«Наші результати на вибірці з понад 1300 українських біженців свідчать про те, що велика кількість із них відчуває депресію та тривогу. Особливо це стосується жінок і молодих людей до 30 років. Ці категорії значно частіше мають проблеми з психічним здоров’ям. Вони просто не сприймають труднощі зі психічним здоров’ям як проблеми, тому рідше звертаються по допомогу. Недостатнє визнання цих проблем і тривожно низький рівень звернень за психіатричною підтримкою вказують на потребу в програмах грамотності в галузі психічного здоров’я, спеціально орієнтованих на цю групу населення», – зазначив дослідник Матоуш Пілначек.

Експерти виступають за впровадження інформаційних програм з питань психічного здоров’я та розширення доступу до служб підтримки.

У заяві Зої Герреро, співавтора нещодавнього дослідження, підкреслюється важливість подолання мовних бар’єрів та культурних відмінностей. «Враховуючи мовні бар’єри та культурні відмінності, я вважаю вкрай важливим запровадити програми під керівництвом українських експертів, які викладатимуться українською мовою. Ці програми можуть значною мірою допомогти усунути стигматизацію проблем психічного здоров’я та розширити доступ до медичної допомоги»,–  підкреслила вона. 

Нагадаємо, біженці з України почали приносити прибуток чеському бюджету. За перші три місяці цього року внесок українців до державної скарбниці Чехії перевищив виплачену допомогу на майже 3 мільярди чеських крон. За даними Міністерства фінансів, на цю суму можна побудувати десять кілометрів автострад або підвищити пенсію всім пенсіонерам на 1200 крон на рік.

Раніше йшлось про те, що гуманітарну допомогу для родин біженців з України у Чехії можуть збільшити. Сума витрат на житло, яка вираховується відповідно розміру допомоги, може зрости. Коригування покликане дати можливість людям з тимчасовим захистом знайти інше житло після того, як з вересня держава припинить надавати безкоштовне житло. 

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Вони зроблять ваш образ стильним та дорогим: на які кольори звернути увагу цієї осені

З приходом прохолоди та барвистого осіннього пейзажу, тенденції в одязі також зазнають змін. Цей сезон…

2 хв. ago

Блекаут у Києві: що буде з життям у столиці взимку і кому точно не відключать світло

Не раз ми чули інформацію про те, що якщо зима буде занадто холодною (з мінусовими…

6 хв. ago

Оренда банківської скриньки — скільки коштує послуга в українських банках

Українські банки пропонують послугу оренди сейфів для зберігання готівки та цінних речей. Це надійний варіант для тих,…

21 хв. ago

Від національного героя до терориста: біографія Хасана Насралли, якого ліквідував Ізраїль

Армія оборони Ізраїлю вдарила по штаб-квартирі "Хезболли" в Бейруті та ліквідувала лідера організації Хасана Насраллу.…

26 хв. ago

У Німеччині українка 2 роки поширювала російську пропаганду: її викрили і затримали

У Німеччині 42-річна українка та її 37-річний чоловік-німець керували показом російської пропаганди. Про це пише…

40 хв. ago

РФ майже вдвічі збільшила виробництво “шахедів” і перевиконує план на рік (інфографіка)

Росія збільшила масштаби виробництва та застосування БпЛА типу Shahed і перевиконує планові показники на рік.…

45 хв. ago