У США виявили золоті родзинки, які можуть бути небезпечними для життя

Управління з контролю за продуктами і ліками США попередило споживачів про потенційно небезпечні для життя наслідки після вживання інгредієнта, який міститься в упакованих родзинках, пише Newsweek.

В управлінні зазначили, що людям з “алергією або підвищеною чутливістю до сульфітів” варто уникати упаковок золотих родзинок через те, що харчова добавка може міститися в них без належного маркування.

“Споживачам, які придбали “Золоті родзинки” торгової марки Terrafina, рекомендується не вживати цю продукцію і повернути її до місця придбання для отримання повного відшкодування”, – йдеться у повідомленні.

У виданні розповіли, що така продукція продавалася у магазинах Нью-Йорка у прозорих пластикових баночках квадратної форми з помаранчевою етикеткою на лицьовій стороні. 

У Newsweek уточнили, що на момент публікації матеріалу про захворювання, які пов’язані з цими родзинками, не повідомлялося. 

“У той час, як темні родзинки часто не містять сульфітів, золотисті родзинки та інші світлі сухофрукти часто обробляють діоксидом сірки та сульфітами, щоб запобігти потемнінню під час процесу сушіння. Сульфіти також природним чином містяться у вині та таких продуктах, як помідори, цибуля, яйця, часник і кленовий сироп. Присутність сульфітів не повинна викликати серйозних проблем зі здоров’ям у більшості споживачів. Однак ті, хто має алергію на сульфіти, можуть постраждати від анафілаксії, яка може призвести до летального результату”, – пояснюють у виданні.

Відомо, що анафілаксія вимагає термінової медичної допомоги через симптоми, які включають набряк горла, важке дихання, раптове падіння кров’яного тиску та втрату свідомості. Інші симптоми серйозних алергічних реакцій містять висип, кропив’янку, свербіж, блювоту, діарею та спазми в животі. 

Крім того, сульфіти можуть викликати напади астми, якщо споживати їх у великих кількостях, свідчать дані Американського фонду астми та алергії. Дослідження також показують, що до 10% людей з астмою чутливі до сульфітів. 

Водночас Управління з контролю за продуктами і ліками США визначило наступні дев’ять харчових інгредієнтів, як “основні харчові алергени”, зокрема йдеться про молоко, яйця, рибу, молюски, горіхи, арахіс, пшеницю, кунжут та сою. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Алкоголь, від якого варто відмовитися взимку: які ризики виникають

Зима — це час зниження температур та чималої кількості свят, які нерідко відзначають з алкоголем.…

7 хв. ago

Популярна столиця Європи введе податок для туристів: скільки доведеться заплатити

У 2026 році в Единбурзі офіційно запровадять туристичний податок, що стане першим таким випадком у Шотландії.…

17 хв. ago

До 25 тисяч штрафу: кому із військовозобов’язаних дали 3 тижні на проходження ВЛК

Військовозобов'язані громадяни України, які раніше отримали статус обмежено придатних до військової служби, повинні самостійно пройти…

24 хв. ago

Водіїв попередили про 3 схеми обману під час аварій з пішоходами

Шахраї часто використовують інсценування наїзду на пішохода, щоб змусити водіїв відкупитися і не ставати фігурантами…

31 хв. ago

Нові тарифи на газ та доставку: який “сюрприз” готує комуналка у 2025 році

Для багатьох українців, особливо у холодні місяці, платежі за газ та збори за доставку чинять…

40 хв. ago

Студентів, які не складуть іспит з базової загальновійськової підготовки, відрахують з ВНЗ

З першого вересня 2025 року у вищих навчальних закладах розпочнеться базова загальновійськова підготовка. У Міноборони…

49 хв. ago