Вчені плетуть штучне павутиння, яке зможе лікувати хронічні рани, – дослідження

Науковці створили штучний павутинний шовк, який, за їхніми словами, можна використовувати для виготовлення дуже міцних бинтів, аби лікувати хронічні рани. Такі бинти розробили дослідники з Нанкінського технологічного університету в Китаї, передає The Independent

Зазначається, що шовкові бинти легко піддають прядінню завдяки 3D-друку, а також є досить стабільними, аби покращити лікування певних захворювань. 

Зокрема в межах дослідження команда вчених протестувала нові перев’язувальні матеріали на мишах з дегенеративним захворюванням суглобів та хронічними ранами, які були спричинені діабетом та які зажили швидше, ніж при використанні звичайних пов’язок. 

“Нові шовкові пов’язки біосумісні та біологічно розкладаються. Ми вважаємо, що штучний павутинний шовк, заснований на точній стратегії прядіння, забезпечить високоефективний спосіб конструювання та модуляції наступного покоління розумних матеріалів”, – розповіли дослідники.

У The Independent нагадали, що павутиння для лікування ран використовували ще в Стародавньому Римі, але його застосування в медицині не є практичним у великих масштабах. 

“Це пов’язано з тим, що, на відміну від шовку з шовкопряда, збір павутинного шовку, як відомо, є складним через територіальну природу павукоподібних. Використання павутинного шовку природного походження також збільшує ризик бактеріального забруднення”, – йдеться у дослідженні 2021 року, яке опубліковане у журналі Cell Press.

За словами професора з Орхуського університету Тріне Більде, павутинний шовк завжди викликав захоплення та має майже моральний статус. 

“Це один з тих міфів, який, здається, став “усталеним” завдяки “вірі”, а не сильній емпіричній підтримці”, – наголошує професор.

Завдяки цьому вчені почали розробляти штучний павутинний шовк для використання в медичних матеріалах наступного покоління, а сучасна технологія 3D-друку пропонує новий підхід до масового виробництва матеріалу.

“Відповідно до природного процесу прядіння павуків, ми повідомляємо про високоефективну стратегію прядіння, яка дозволяє масово виготовляти багатофункціональний штучний павутинний шовк у різних масштабах”, – підкреслили науковці, які стоять за цим проривом. 

Романчук Микола

Recent Posts

Ліквідувати комісії та скасувати медогляд: яку реформу готує Міноборони для призовників

Міністерство оборони готує нову реформу для призовників. У відомстві планують ввести електронний кабінет, ліквідувати комісії та скасувати…

1 годину ago

На одній із вулиць Кропивницького припинено вивіз сміття через курйозну причину

У Кропивницькому компанія «Екостайл», що займається вивезенням сміття, припинила обслуговувати контейнерний майданчик на вулиці Полтавській, 28…

1 годину ago

Небезпечні одинаки. Названо найлютішого хижака на Землі, окрім людини

Наша планета є домівкою для величезної кількості живих істот: деякі з них здатні мирно ділити…

2 години ago

Найнебезпечніший птах на Землі: живі динозаври 2 метри заввишки й вагою 76 кг бігають планетою

Наша планета є домівкою для величезної кількості живих істот: деякі з них заворожують, інші розчулюють, а…

2 години ago

Не чіпали понад 100 років: блогер побував у замку, власник якого загинув на “Титаніку”

Міський дослідник і блогер під нікою deserted_places побував усередині замку у Франції, який був занедбаний…

2 години ago

Українцям скасують виплати, але щось залишать: прожити буде складніше

Восени 2024 року українські біженці в Польщі зіткнулися зі значними змінами в системі соціальної допомоги,…

2 години ago