Аналізи крові відійдуть у минуле: вчені запропонували діагностувати хвороби нирок золотом

Дослідники з Техаського університету в Далласі зробили важливе відкриття в галузі виявлення захворювань нирок за допомогою золотих наночастинок. Вони виявилися неймовірно корисними і порівнянними з аналізами крові в плані отримання інформації про стан нирок, пише Technology Networks.

У дослідженні, опублікованому в журналі Advanced Materials, вивчається потенціал цих наночастинок як рентгеноконтрастної речовини для більш точного визначення пошкоджень нирок порівняно зі стандартними аналізами крові, такими як вимірювання рівня азоту сечовини в крові (BUN) та креатиніну (Cr). Проведене на мишах, воно передбачає, що візуалізація за допомогою золотих наночастинок може перевершити традиційні тести в деяких випадках, особливо для пацієнтів із порушеною функцією нирок.

Перед введенням ліків лікарі зазвичай покладаються на рівень BUN і Cr для оцінки функції нирок. Однак з появою наномедицини, де наночастинки використовуються для доставки ліків або візуалізації, переміщення цих частинок через нирки набуває вирішального значення. Традиційні біомаркери, такі як BUN і Cr, не завжди відображають, наскільки ефективно наночастинки можуть бути перероблені пошкодженими нирками. Це викликає побоювання з приводу того, що в зараз ці маркери використовуються в лікуванні наномедикаментами.

У своєму експерименті команда UT Dallas використовувала мишей з різним ступенем пошкодження нирок. Вони помітили, що у випадках важкого пошкодження нирок, коли рівні BUN і Cr були значно підвищені, транспортування наночастинок золота через нирки значно сповільнювалося. Це призвело до того, що вони залишалися в нирках довше, ніж очікувалося. Дивно, але у випадках легкого пошкодження нирок, коли рівні BUN і Cr були підвищені, але меншою мірою, збереження наночастинок у нирках не відповідало безпосередньо цим стандартним результатам аналізу крові.

Натомість дослідники виявили, що накопичення наночастинок золота, як видно на рентгенівських знімках, набагато точніше корелює зі ступенем пошкодження нирок. Це відкриття дозволило їм припустити, що візуалізація на основі наночастинок може запропонувати неінвазивний метод оцінювання стану нирок, більш ефективний, ніж традиційні аналізи крові, особливо в ситуаціях, коли BUN і Cr не дають достовірної інформації.

Автор-кореспондент дослідження і доцент UT Dallas, доктор Менгсяо Ю, наголосила на важливості дотримання обережності під час використання передових методів лікування наночастинками у пацієнтів із захворюваннями нирок. Водночас вона наголосила, що ці наночастинки можуть кардинально змінити методи виявлення ушкоджень нирок, зокрема, завдяки своїй здатності накопичуватися в ушкоджених тканинах і забезпечувати більш чітку діагностичну візуалізацію.

Це досягнення може мати далекосяжні наслідки для майбутнього медичної діагностики, особливо в тих випадках, коли традиційні тести не дають достатньої інформації. Раннє виявлення і точніші оцінки можуть поліпшити прогноз для пацієнтів із захворюваннями нирок, даючи змогу вживати більш індивідуальних і своєчасних заходів, вважають автори.

Романчук Микола

Recent Posts

Китай хоче повністю відмовитися від платежів з Росії: 12 жовтня приймуть рішення

Банки у Китаї можуть припинити співпрацю з російськими кредиторами. Це напряму пов'язана із санкційною політикою…

5 хв. ago

The Economist: Зеленський збирається провести президентські вибори

Український президент Володимир Зеленський розглядає можливість проведення президентських виборів у 2025 році, щоб зміцнити свою владу, повідомили The…

19 хв. ago

Українських дітей не пускатимуть до Польщі: назвали причину

Українських дітей до 13 років із тимчасовим захистом можуть не пустити до Польщі, якщо вони не…

33 хв. ago

Постачання зброї Україні у 2025 році під загрозою — ЗМІ

Люди, знайомі з цим питанням повідомляють, що постачання зброї Україні в наступному році перебуває під загрозою, оскільки…

42 хв. ago

Новий страх: Лукашенко пророкує збройне повстання проти себе

Лукашенко заявив, що опозиція нібито готує збройне повстання проти нього. «Їм сказали: «Хлопці, балачки —…

56 хв. ago

«Зима не буде простою»: оцінили дефіцит електроенергії в Україні

Національний банк залишив незмінною оцінку дефіциту електроенергії в Україні у 2024 році на рівні 7%.…

1 годину ago