Знайдено відповідь, чим краще намазати бутерброд

Масло чи маргарин – дискусія, яка точиться вже більше століття, відтоді як наприкінці 1800-х років з’явилися перші альтернативи вершковому маслу. Вершкове масло, хоч і смачне, але, як стверджують його противники, має високий вміст насичених жирів, що підвищують рівень так званого поганого холестерину. Це провокує ризик проблем із серцем та судинами, як от інсульт та інфаркт. В зв’язку з цим експерти з питань харчування вважають кращим варіантом маргарини, виготовлені з рослинних олій, пише The Telegraph.

В той же час інші експерти переконані, що  масло несправедливо демонізували на користь маргарину, який є продуктом ультраобробки. Вони пов’язують падіння смертності від серцево-судинних захворювань за останні півстоліття з розробкою таких ліків, як статини, і менше – з маслом. 

Одне велике дослідження 2016 року проаналізувало споживання вершкового масла понад 630 тисячами людей і виявило, що воно не пов’язане з серцево-судинними захворюваннями. Вершкове масло містить жиророзчинні вітаміни, такі як A, D, E і K, але не вважається дуже багатим джерелом E+. Висновок був таким – масло краще за цукор та крохмалисті продукти і гірше за кулінарні олії, такі як соєва, рапсова, лляна та оливкова олії першого віджиму.

Справа проти масла

З 2000 року маргарин стали популяризувати, як більш здоровий варіант. Мовляв, вершкове масло підвищує рівень холестерину в крові порівняно з маргарином приблизно на 2%, а в маргарині більше вітаміну D. Тож, нібито доцільно зменшити кількість вершкового масла в приготованих стравах, частково замінивши його маргарином чи рослинною олією, наприклад, оливковою.

З маргарином – не все так просто

Аргументи навколо насичених чи ненасичених жирів є надто спрощеними, особливо у випадку продуктів із високим рівнем обробки, таких як маргарин. Хімічно насичені жири складаються з жирних кислот з одинарними зв’язками, тоді як рослинні олії, які використовуються для виготовлення маргарину, містять поліненасичені жирні кислоти, що містять ще два зв’язки. Це робить поліненасичені жирні кислоти більш схильними до хімічної реакції в організмі, яка називається окисленням. В результаті цього утворюються дуже шкідливі молекули, які сприяють ризику хронічних захворювань.

Отже, хоча поліненасичені жири в маргарині можуть знижувати рівень так званого поганого холестерину, вони також окислюють його, і саме окислена форма поганого холестерину насправді призводить до атеросклерозу та затвердіння артерій. В результаті, хоча масло може підвищувати рівень холестерину, це не обов’язково має значення.

“Якщо ви знижуєте рівень поганого холестерину, вживаючи маргарин замість вершкового масла, і він окислюється, ви все одно отримаєте атеросклероз. Бо це викликає окислений холестерин, а не здоровий холестерин”, – пояснюють лікарі.

Масло? – Смачного!

Зрештою, більшість вчених-дієтологів вважають, що їсти трохи вершкового масла цілком нормально, якщо ви не перевищуєте більше однієї-двох столових ложок на день. Більшості з нас навряд чи знадобиться більше вершкового масла по життю.

Найкорисніше вершкове масло

Лікарі радять не купувати солоне вершкове масло, оскільки вже підраховано, що більшість дорослих споживають вдвічі більше добової норми солі. Краще обрати несолоне масло. Саме воно найкраще підходить для випічки, наприклад, пирога чи печива, воно робить продукт кращим. 

Нежирне масло містить менше вітамінів. Окрім погіршення смаку, відсутність жиру також впливає на ситість, що, в свою чергу, змушує людей більше їсти. Тому є сенс обрати масло принаймні середньої жирності, більш блідого жовтого кольору. 

Романчук Микола

Recent Posts

Ліквідувати комісії та скасувати медогляд: яку реформу готує Міноборони для призовників

Міністерство оборони готує нову реформу для призовників. У відомстві планують ввести електронний кабінет, ліквідувати комісії та скасувати…

1 годину ago

На одній із вулиць Кропивницького припинено вивіз сміття через курйозну причину

У Кропивницькому компанія «Екостайл», що займається вивезенням сміття, припинила обслуговувати контейнерний майданчик на вулиці Полтавській, 28…

1 годину ago

Небезпечні одинаки. Названо найлютішого хижака на Землі, окрім людини

Наша планета є домівкою для величезної кількості живих істот: деякі з них здатні мирно ділити…

1 годину ago

Найнебезпечніший птах на Землі: живі динозаври 2 метри заввишки й вагою 76 кг бігають планетою

Наша планета є домівкою для величезної кількості живих істот: деякі з них заворожують, інші розчулюють, а…

2 години ago

Не чіпали понад 100 років: блогер побував у замку, власник якого загинув на “Титаніку”

Міський дослідник і блогер під нікою deserted_places побував усередині замку у Франції, який був занедбаний…

2 години ago

Українцям скасують виплати, але щось залишать: прожити буде складніше

Восени 2024 року українські біженці в Польщі зіткнулися зі значними змінами в системі соціальної допомоги,…

2 години ago