Вчені попереджають ніколи не слухати поради щодо здоров’я від довгожителів, і ось чому

Смерть найстарішої людини у світі Марії Браньяс Морера у віці 117 років може змусити багатьох замислитися над секретами надзвичайно довгого життя, але науковці кажуть, що краще не слухати порад про довголіття від самих столітніх людей.

Як пише The Guardian, сама Браньяс вважала, що її довголіття зумовлене “порядком, спокоєм, гарним зв’язком із сім’єю та друзями, спілкуванням із природою, емоційною стабільністю, відсутністю турбот і жалю, великою кількістю позитиву і тим, що вона трималася подалі від токсичних людей”.

Що кажуть учені про довголіття

Однак Річард Фарагер, професор біогеронтології з Брайтонського університету, каже, що насправді вчені досі намагаються з’ясувати, чому деякі люди живуть довше за 100 років.

За словами Фарагера, існує дві основні теорії. Перша, за його словами, полягає в тому, що деяким людям, по суті, просто пощастило. Іншими словами, якщо столітні люди мали певні звички, це не означало, що ці звички визначали їхнє довголіття.

“Те, що ви вижили, викурюючи по 60 цигарок на день, не означає, що куріння по 60 цигарок на день корисне для вас”, – сказав Фарагер.

Друга теорія, за його словами, полягає в тому, що столітні люди володіють особливими генетичними характеристиками, які дають їм змогу прожити більш довге життя – іншими словами, вони стали більш витривалими завдяки своїй генетиці.

За словами Фарагера, обидві теорії, однак, призводять до одного й того ж попередження: “Ніколи, ніколи не слухайте поради щодо здоров’я та способу життя від столітніх людей”.

Він зазначає, що найчастіше столітні люди не займаються спортом, доволі часто їхній раціон нездоровий і багато хто з них також палить.

Фарагер додав, що багато із запропонованих варіантів того, чому столітні люди живуть довше, насправді можуть бути прикладами зворотного причинно-наслідкового зв’язку. Наприклад, ідея про те, що позитивний настрій може допомогти вам прожити дуже довго, може, принаймні частково, коренитися в тому, що люди більш оптимістичні, тому що у них краще здоров’я.

Водночас експерти кажуть, що існують добре відомі чинники, які можуть допомогти збільшити тривалість життя на рівні населення, зокрема поліпшення охорони здоров’я та гігієни.

Як каже Девід Сінклер, керівник Міжнародного центру довголіття, приблизно 100 років тому розпочався різкий стрибок тривалості життя, і ця тенденція збережеться в найближчі 20 років, багато в чому завдяки введенню вакцинації та чистій воді.

Водночас він звертає увагу на той факт, що довге життя не гарантує щастя, адже дуже часто довгожителі стикаються з труднощами, такими як життя на самоті протягом багатьох років.

Ольга Степанова

Recent Posts

НАБУ перевіряє службові відрядження та доходи судді, яка відпочивала на Сицилії під час війни – джерела

Національне антикорупційне бюро розслідує факти фальсифікації розпоряджень про відрядження, незаконного збагачення та недекларування видатків головою…

5 хв. ago

Китай підвищить пенсійний вік вперше за 70 років

Китай, про можливу зустріч лідера якого, Сі Цзіньпіна, з президентом України Володимиром Зеленським повідомлялося раніше, ухвалив…

14 хв. ago

Лонг боб – трендова стрижка на середнє волосся, яка омолоджує та пасує майже всім жінкам

Стрижку лонг-боб, або подовжений боб можна впізнати по асиметричному зрізу, хоча однакова довжина по всьому периметру теж зустрічається, відкритій…

23 хв. ago

Жінка дізналася, що дитяча “одержимість” чоловіка може коштувати цілий статок

31-річна Маделін Брайс із Канзас-Сіті (штат Міссурі, США) не підозрювала, що її чоловік 29-річний Хуан…

31 хв. ago

“Творить дива”: експерт назвав натуральний засіб, який врятує білі шкарпетки

Прання - це клопітка справа, якщо ви намагаєтеся зберегти первозданний вигляд, особливо коли йдеться про білі…

38 хв. ago

Другий супутник Землі: скоро у нашої планети з’явиться ще один Місяць

Починаючи з кінця вересня, Земля матиме одразу два природні супутники — звичний нам Місяць і…

47 хв. ago