Кава перешкоджає відновленню мозку після безсоння, – дослідження

Вживання занадто великої кількості кави може порушити здатність мозку відновлюватися після хронічного недосипання.

За даними Національної асоціації кави, кофеїн є найбільш споживаною психоактивною речовиною у світі. Він є стимулятором, який блокує рецептори молекули аденозину, що виділяється організмом і сприяє сонливості, пише Newsweek.

Для багатьох кофеїн є засобом боротьби з нестачею сну. Але згідно з новими дослідженнями, проведеними у Швейцарії та Німеччині, напій може виявитися контрпродуктивним.

Було доведено, що навіть одна безсонна ніч зменшує обсяги сірої речовини в мозку, особливо в ділянках, які беруть участь у пам’яті, сприйнятті відчуттів і свідомому мисленні.

Було доведено, що щоденне споживання кофеїну зменшує об’єм сірої речовини в зовнішньому шарі мозку, а також в ділянках, які беруть участь у довготривалій пам’яті.

“Ми припустили, що сіра речовина буде зменшуватися після хронічного недосипання, в той час як супутнє вживання кофеїну може посилити скорочення сірої речовини, викликане хронічним обмеженням сну”, – вважають вчені.

Щоб вивчити ці ефекти, команда набрала 36 здорових дорослих, середній вік 29 років. Кожен учасник пройшов 9-денне відвідування лабораторії, що складалося з одного дня адаптації, двох базових днів, п’яти днів обмеження сну (тобто п’яти годин сну), і дня відновлення. Під час періоду обмеження сну 19 учасників отримували 300 мг кофеїну у вигляді трьох чашок кави щодня, а 17 отримували таку ж кількість кави без кофеїну.

Вивчаючи дані МРТ, отримані в трьох точках протягом усього дослідження, команда виявила, що порівняно з вихідним рівнем хронічне позбавлення сну було пов’язане зі збільшенням сірої речовини в різних ділянках мозку в групі, яка вживала каву без кофеїну. Дослідники зазначили, що це свідчить про здатність мозку адаптуватися і протидіяти негативним наслідкам позбавлення сну.

Однак в учасників групи, що вживала кофеїн, насправді спостерігалося зменшення сірої речовини.

“Це дослідження виявило зворотню кортикальну пластичність у лобовій, скронево-потиличній і таламічній сірій речовині у відповідь на хронічне обмеження сну. Однак цю пластичну реакцію можна придушити або повернути назад прийомом кофеїну”, – констатували вчені.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як стилізувати светр: 5 нестандартних образів для осені

Осінь — пора, коли стильні багатошарові луки стають основою гардеробу. Це час, коли можна поєднувати…

8 хв. ago

Майже 25% українських біженців не бачать себе в Україні після війни: опитування

Українські біженці у Європі роблять складний вибір: повертатися додому чи залишатися на новому місці. Опитування,…

19 хв. ago

Десятки квартир і дорогі авто: стало відомо про розкішне життя лікарів Вінницької МСЕК

Корупційні скандали у медико-соціальній експертизі не обмежуються лише Хмельниччиною. Журналісти видання OBOZ.UA виявили значні статки…

26 хв. ago

НАТО порівняли з феміністками, які не знають, що робити далі

НАТО, яке колись було символом сили та єдності, сьогодні більше схоже на організацію, що заблукала…

35 хв. ago

Стало відомо, коли Україна востаннє переведе годинники на зимовий час у 2024 році

27 жовтня 2024 року стане історичною датою для всіх українців. Це буде останній раз, коли…

1 годину ago

Яйця можуть зникнути з полиць супермаркетів Європи через нові стандарти

З березня 2025 року торговельна мережа Lidl Lietuva оголосила про радикальні зміни у своєму асортименті:…

1 годину ago