Кава перешкоджає відновленню мозку після безсоння, – дослідження

Вживання занадто великої кількості кави може порушити здатність мозку відновлюватися після хронічного недосипання.

За даними Національної асоціації кави, кофеїн є найбільш споживаною психоактивною речовиною у світі. Він є стимулятором, який блокує рецептори молекули аденозину, що виділяється організмом і сприяє сонливості, пише Newsweek.

Для багатьох кофеїн є засобом боротьби з нестачею сну. Але згідно з новими дослідженнями, проведеними у Швейцарії та Німеччині, напій може виявитися контрпродуктивним.

Було доведено, що навіть одна безсонна ніч зменшує обсяги сірої речовини в мозку, особливо в ділянках, які беруть участь у пам’яті, сприйнятті відчуттів і свідомому мисленні.

Було доведено, що щоденне споживання кофеїну зменшує об’єм сірої речовини в зовнішньому шарі мозку, а також в ділянках, які беруть участь у довготривалій пам’яті.

“Ми припустили, що сіра речовина буде зменшуватися після хронічного недосипання, в той час як супутнє вживання кофеїну може посилити скорочення сірої речовини, викликане хронічним обмеженням сну”, – вважають вчені.

Щоб вивчити ці ефекти, команда набрала 36 здорових дорослих, середній вік 29 років. Кожен учасник пройшов 9-денне відвідування лабораторії, що складалося з одного дня адаптації, двох базових днів, п’яти днів обмеження сну (тобто п’яти годин сну), і дня відновлення. Під час періоду обмеження сну 19 учасників отримували 300 мг кофеїну у вигляді трьох чашок кави щодня, а 17 отримували таку ж кількість кави без кофеїну.

Вивчаючи дані МРТ, отримані в трьох точках протягом усього дослідження, команда виявила, що порівняно з вихідним рівнем хронічне позбавлення сну було пов’язане зі збільшенням сірої речовини в різних ділянках мозку в групі, яка вживала каву без кофеїну. Дослідники зазначили, що це свідчить про здатність мозку адаптуватися і протидіяти негативним наслідкам позбавлення сну.

Однак в учасників групи, що вживала кофеїн, насправді спостерігалося зменшення сірої речовини.

“Це дослідження виявило зворотню кортикальну пластичність у лобовій, скронево-потиличній і таламічній сірій речовині у відповідь на хронічне обмеження сну. Однак цю пластичну реакцію можна придушити або повернути назад прийомом кофеїну”, – констатували вчені.

Ольга Степанова

Recent Posts

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

7 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

16 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

25 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

34 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

47 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

54 хв. ago