Хлопчику з Британії вживили перший у світі імплант для контролю за нападами епілепсії

Підліток із Великої Британії з важкою формою епілепсією став першою людиною в світі, кому встановили мозковий імплант, функція якого – встановити контроль над нападами, пише The Guardian.

Нейростимулятор розташований під черепом і посилає електричні сигнали глибоко в мозок, зменшуючи добові напади хвороби для підлітка Орана Ноулсона на 80%.

Мати хлопця ділиться з журналістами, що її син став щасливішим, більш балакучим і почав жити значно більш повноцінно після того, як отримав пристрій.

«Майбутнє виглядає обнадійливим, про що я б і не мріяла сказати шість місяців тому», – зазначила вона.

Хірургічну групу в лікарні Грейт-Ормонд-стріт (Гош) у Лондоні очолив Мартін Тісдал, дитячий нейрохірург-консультант. Він зізнається:

«Епілепсія повністю змінила життя Орана та його родини, тому коли ми побачили, як він сидить верхи на коні та повертає собі незалежність, це нас абсолютно вразило».

13-річний Оран переніс операцію в жовтні в рамках випробування в Gosh у партнерстві з Університетським коледжем Лондона, лікарнею Королівського коледжу та Оксфордським університетом.

Починаючи з трьох років і до встановлення пристрою у дитини не було жодного дня без судом, а іноді їх було сотні за день. Він часто втрачав свідомість і переставав дихати, потребуючи реанімації. Оран потребував цілодобового догляду, оскільки напади могли статися в будь-який час доби, і він мав значно підвищений ризик раптової неочікуваної смерті.

Операція полягала в тому, що лікарі вставили два електроди глибоко в мозок Орана, поки вони не досягли таламуса. Після цього до нейростимулятора підключили дроти, які потрібно було розмістити з точністю менше міліметра. Цей квадратний пристрій розміром 3,5 см і товщиною 0,6 см було поміщено в щілину в черепі Орана, де була видалена кістка, і прикріплено гвинтами до навколишнього черепа. Пристрій, яким можна контролювати напади, заряджається через навушники.

При ввімкненому пристрої, механізм забезпечує помірну електричну стимуляцію мозку хлопця з метою блокування електричних шляхів, які дозволяють повторні напади.

Після успішного старту до пілотного проєкту залучить ще трьох пацієнтів із синдромом Леннокса-Гасто з метою подальшого приєднання до програми ще 22 пацієнтів для участі в повному дослідженні.

Лікар Тісдолл сказав, що відкриття наближає медиків, як ніколи раніше, до зупинки епілептичних припадків у пацієнтів.

«Ми раді створити доказову базу, щоб продемонструвати здатність лікувати дитячу епілепсію, і сподіваємось, що через роки це стане стандартним лікуванням».

Коломієць Надія

Recent Posts

Заблокують рахунки, оголосять у розшук та відберуть квартиру: що загрожує тим, хто не оновить дані у ТЦК

Військовозобов'язані українці, які не оновили дані у територіальному центрі комплектування, можуть отримати за це серйозне покарання. На…

38 хв. ago

Польща оголошує “війну” Газпрому: які претензії висуваються до компанії

Найбільша енергетична компанія Польщі, Orlen, попередила газові компанії в Угорщині, Словаччині та Австрії про можливе призупинення їхніх…

44 хв. ago

Вбивство російського пілота в Іспанії: стали відомі нові деталі

Кілери отримали готівку за вбивство російського пілота Максима Кузьмінова, який раніше вкрав гелікоптер Мі-8 для…

47 хв. ago

Найспекотніший вікенд місяця: прогноз погоди на вихідні 29–30 червня

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів країни погода на вихідних буде сонячною (УФ-індекс сягне 8–11…

3 години ago

Досягне майже 130 тисяч: у Раді вирішили підняти зарплати помічникам нардепів

Народні депутати не можуть ефективно працювати, якщо не мають працівників з достатнім рівнем заробітної плати. Тому…

3 години ago

Путін подарував Ину “російський” лімузин Aurus із деталями з Південної Кореї (фото)

Сміючись і жартуючи, президент Росії Володимир Путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин минулого…

6 години ago