Лікування раку без шкоди для здоров’я: вчені зробили унікальне відкриття

Вчені на порозі відкриття нових методів лікування людей з онкологією – з мінімальними побічними ефектами. Це може статися завдяки новому дослідженню, проведеному під керівництвом фахівців з академічного медцентру NYU Langone Health та онкологічного центру Perlmutter.

Відомо, що для деяких білків достатньо всього однієї мутації або зміни в інструкціях ДНК, щоб порушити баланс між нормальним функціонуванням і виникненням раку. І через це методи лікування, розроблені для боротьби з мутованими білками, можуть завдавати шкоди здоровим клітинам, тому що ці ж “мутанти” можуть занадто нагадувати нормальні версії білків, пише Nature Chemical Biology.

Під час дослідження вдалося описати розробку абсолютного нового біологічного препарату, який впливає на мутований раковий білок HER2, що мутував, і не атакує його нормальний аналог на здорових клітинах. Науковий журнал пише, що вчені отримали його з природних біологічних систем.

Ця методика, яка поки ще перебуває на ранніх стадіях, може призвести до нових методів лікування онкологічних хворих з мутаціями HER2 з мінімальними побічними ефектами. Під час дослідження на мишах вдалося значно знизити ріст пухлини, використовуючи власні методи вчених – без втрати ваги та видимої нудоти у тварини.

“Ми мали намір створити антитіло, яке може розпізнавати одиничну зміну в 600 амінокислотних будівельних блоках, що становлять відкриту частину білка HER2, що, згідно із загальноприйнятою думкою, дуже складно”, – зазначив провідний автор дослідження, доктор філософії, професор кафедри біохімії та молекулярної фармакології в Медичній школі Гроссмана Нью-Йоркського університету Шохей Койде.

Для нього і команди виявлення різниці в одній амінокислоті стало справжнім сюрпризом, йдеться в матеріалі.

Романчук Микола

Recent Posts

Катастрофічний брак працівників прогнозують Україні: рахунок на мільйони

В Україні до 2023 року не вистачатиме від 5 до 10 млн нових працівників. Такий…

11 хв. ago

Хто страхує тіньовий флот росіян: розслідування Bloomberg

Дослідники розкрили несподівані деталі таємничого світу страхування російських танкерів від екологічних ризиків в умовах санкцій. Про це йдеться у…

20 хв. ago

10 “енергетичних вампірів” у будинку, які “спустошують” ваш гаманець узимку

Експерти виявили, що 55% британців залишають побутові прилади в режимі очікування, що призводить до збитків.…

29 хв. ago

Бронювання під загрозою: в Україні знову перевірять критичні підприємства

Кабмін вніс зміни до порядку визначення критичності підприємств, установ та організацій, що мають право на бронювання працівників.…

38 хв. ago

У Києві 20-річна дівчина готувала теракт: вибухівку мала закласти в багатолюдному місці

Російські агенти готували кривавий теракт у Києві. СБУ та Нацполіція  затримали двох ворожих поплічників, які хотіли вбити…

49 хв. ago

Оренда житла для українців у Польщі: де можна зняти дешевше

Середня вартість оренди житла у Польщі за рік зросла на 2%, що еквівалентно 80 злотим.…

58 хв. ago