Шкідливими виявилися більше половини: вчені перевірили дитяче харчування на якість і безпеку

Нещодавнє дослідження засвідчило, що майже 60% продуктів дитячого харчування, що продаються в супермаркетах США, не відповідають стандартам харчування, встановленим Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). У цьому дослідженні, проведеному міжнародною дослідницькою групою з Інституту глобального здоров’я Джорджа, оцінювали харчовий профіль 651 продукту для дітей і підлітків із найбільших продуктових мереж, порівнюючи його з рекомендаціями ВООЗ від 2022 року, пише Deseret.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Nutrients, викликають занепокоєння: близько 70% досліджених продуктів не відповідали необхідному рівню білка, а 44% містили надмірну кількість цукру. Крім того, четверта частина продуктів не відповідала вимогам щодо калорійності, а в 20% було занадто багато солі. Елізабет Данфорд, науковий співробітник Інституту Джорджа і доцент кафедри харчування Університету Північної Кароліни, наголосила на гострій необхідності вдосконалення регулювання на ринку, попередивши, що неправильне харчування в ранньому дитинстві може призвести до довгострокових проблем зі здоров’ям, таких як ожиріння, діабет і деякі види раку.

Особливе занепокоєння в дослідженні викликає зростаюча популярність пакетів для дитячого харчування, які є найбільш швидкозростаючим сегментом на ринку. Однак тільки 7% таких пакетів відповідали рекомендаціям ВООЗ щодо вмісту цукру. Крім того, упаковки для полуденків найменшою мірою відповідали вимогам організації.

У дослідженні також розглядалися недостовірні маркетингові практики в індустрії дитячого харчування. Жоден із розглянутих продуктів не відповідав рекламним рекомендаціям ВООЗ, і майже всі вони містили хоча б одне заборонене твердження, наприклад, про те, що вони не містять ГМО і містять органічні продукти. За словами Дейзі Койл, дієтологині та наукової співробітниці Інституту Джорджа, такі заяви створюють навколо продуктів “ореол здоров’я”, змушуючи батьків вірити, що вони корисніші, ніж є насправді. Койл зазначила, що багато продуктів дитячого харчування продаються з назвами, що підкреслюють фрукти та овочі, незважаючи на те, що здебільшого складаються з борошна і крохмалю.

Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) в даний час регулює такі аспекти дитячого харчування, що міститься в них, але в нього немає конкретних рекомендацій за вмістом поживних речовин у комерційних продуктах для дітей молодшого віку і підлітків. В інших країнах, таких як Європа, Велика Британія, Нова Зеландія та Австралія, діють ширші правила, що впливають на маркування та розкриття інформації про інгредієнти цих продуктів, що потенційно забезпечує кращий захист споживачів, вважають автори.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago