Без цукру, але солодкий: швейцарські вчені створили новий вид шоколаду

Швейцарські вчені винайшли абсолютно новий вид шоколаду, який зроблений з так званого “како-желе”, пише New Atlas.

У цій новій суміші вчені використовували більше плодів какао, що зробило шоколад кориснішим та екологічно безпечнішим.

Як відомо, шоколад виготовляється з какао-бобів, які змішуються з невеликою кількістю м’якоті плоду. Після какао-масу змішують із цукром, сухим молоком та іншими інгредієнтами. Кількість цукру залежить від того, наскільки темний шоколад.

Присутність цукру в шоколаді означає, що готовий продукт не можна назвати надто корисним.

Новий же рецепт шоколаду від дослідників з ETH Zurich може стати вирішенням наявної проблеми. Вся суть полягає у використанні більшої кількості вмісту стручків какао. Науковці вирішили використати, а не викидати м’якоть плоду та внутрішню оболонку лушпиння, яка називається ендокарпій. Усе це змішали, щоб отримати вищезгадане “какао-желе”, яке вийшло настільки солодким, що може повністю замінити цукор у більшості рецептів шоколаду.

Щоправда, дослідникам довелося витратити деякий час на пошук правильної комбінації інгредієнтів. Велика кількість какао-желе зробила шоколад грудкуватим, але менша кількість означала, що шоколад буде недостатньо солодким.

Команда зупинила свій вибір на рецепті, який містить до 20% какао-желе, що було таким самим солодким, як наявний темний шоколад, згідно зі сліпими дегустаційними тестами.

В отриманому шоколаді також містилося на 20% більше клітковини, а також на 30% менше насичених жирів, ніж у середньому європейському темному шоколаді.

Щоправда, перш ніж новий шоколад з’явиться на полицях у магазинах, знадобиться модернізувати інфраструктуру виробництва. Наприклад, фермерам, які вирощують какао, знадобиться обладнання для сушіння матеріалів для виготовлення желе. Виробники ж шоколаду повинні будуть мати можливість включити какао-желе у свої робочі процеси.

Ольга Степанова

Recent Posts

Посеред Сибіру відкрилися “Ворота до пекла”, що справді загрожують нашому світу, – Forbes

Зміна клімату і глобальне потепління проявляють себе у різний спосіб. Те, що ми помічаємо найчастіше –…

5 години ago

Стало відомо, коли людина після смерті може побачити Бога

Філософ Кріс Картер переконаний: смерть — це не кінець, а лише початок довгого шляху. Він…

6 години ago

Знятися з “розшуку” ТЦК стане простіше: які зміни чекають на мобілізацію та систему штрафів

Новий законопроект №12093, нещодавно ухвалений українським парламентом, вносить суттєві зміни до санкцій за порушення правил…

6 години ago

Одна помилка — і пенсія зникне: українцям посилили вимоги

За даними міжнародних організацій, за кордоном нині перебуває понад 6 мільйонів українців. Багато з них…

6 години ago

Найсильніші за 10 років заморозки: які фрукти та овочі втратять українці

Квітневе похолодання, що охопило всю територію України, найсильніше вдарить по плодовим деревам та овочевим культурам,…

6 години ago

Ухилянтів за кордоном попередили про наслідки: чи “наздожене” ТЦК тих, хто не повернувся

У період воєнного стану українські чоловіки призовного віку можуть виїжджати за кордон виключно за наявності…

6 години ago