Із грижею та артрозом — у бойові частини: до чого призведе скасування категорії “обмежено придатний”

Парламентарії скасували категорію “обмежено придатний”. Тепер військовослужбовців, незалежно від стану здоров’я, зможуть направляти в бойові частини. Як це вплине на мобілізацію.

Народні депутати 21 березня скасували категорію “обмежено придатний”, не чекаючи голосування в другому читанні за законопроєкт про посилення мобілізації. Для цього парламентарії підтримали документ “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист”. Він стосується низки наявних законів, зокрема “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Не служили в бойових частинах

За інформацією “Судово-юридичної газети” (СЮГ), парламентарії виключили з документа таке поняття, як “обмежено придатний”. Тепер у чоловіків із цією позначкою є дев’ять місяців, щоб повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) і отримати новий висновок про придатність або непридатність до служби.

У СЮГ уточнюють, що нові зміни стосуються приписної комісії — тепер вона не зможе написати “обмежено придатний у воєнний час” у рішенні про взяття на військовий облік, а також медкомісії, яку за станом здоров’я проходять офіцери та інші військовослужбовці (мобілізовані, контрактники, резервісти). Вони теж не зможуть вказати категорію “обмежено придатний у воєнний час” у своєму висновку.

Хоча статус “обмежено придатний у воєнний час” не був підставою для відстрочки від мобілізації, ця відмітка звільняла людину від служби в бойових частинах, про що неодноразово згадували в ТЦК та СП, агітуючи військовозобов’язаних оновлювати свої дані у військкоматах.

У наказі Міноборони № 402 зазначено хвороби, які звільняють “обмежено придатних” військовозобов’язаних від служби в десантних військах, морській піхоті, плавскладі флоту, спецспорудах. Серед захворювань різні ступені грижі, псоріаз, артрози, проблеми зі щитоподібною залозою, доброякісні пухлини, проблеми із зором.

Якщо військово-лікарська комісія ставила позначку “обмежено придатний”, бійців направляли для проходження служби до штабів, ТЦК, навчальних закладів. Однак після того, як нардепи 21 березня внесли зміни до закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, скасувавши цю категорію, військовозобов’язаним доведеться повторно пройти військово-лікарську комісію й отримати новий висновок, що докорінно змінить підхід до мобілізації, вважають експерти.

Із грижею — у бойову частину

Адвокат юридичної компанії Riyako & Partners Микола Максимов зазначає, що раніше статус “обмежено придатний” пом’якшував ставлення військовозобов’язаних до ТЦК та СП. Людина знала, що за станом здоров’я не потрапить до штурмових загонів, а тому менше зазнавала стресу перед походом до військкомату.

Тепер законодавці поставили питання руба: або військовозобов’язаний “не придатний” і тоді його списують з обліку. Але як показує практика, такий висновок практично неможливо отримати після проходження ВЛК, навіть за наявності захворювань. Або людина “придатна” і відправляється на службу туди, де потрібні бійці.

“У мене зараз багато клієнтів, яких мобілізували і скерували в десантно-штурмові війська, попри стан здоров’я. В одного з них проблеми зі спиною, і він зараз намагається пройти повторну ВЛК. Думаю, що для таких випадків залишать поняття “не придатний” або “обмежено придатний” до проходження служби в конкретних видах військ. Тоді людина, яку визнали “придатною”, попри здоров’я, після того, як потрапить до частини і зрозуміє, що не може проходити службу, подасть рапорт, і після повторної ВЛК її можуть перевести”, — міркує в бесіді Максимов.

Експерт додає, що новими змінами до закону військово-політичне керівництво країни намагається “розморозити” резерв військовослужбовців, які отримали після проходження ВЛК статус “обмежено придатні” і не можуть проходити службу в бойових частинах.

“Вони не знають, як запустити процес. Мобілізували майже мільйон людей, а на лінії фронту до 250 тисяч. Де решта? Багато “обмежено придатних”, і влада не знає, як із ними вчинити. Хочуть усіх перевірити ще раз і визнати “придатними”. А далі, якщо людина скаржитиметься на стан здоров’я, вона може подати рапорт на повторну ВЛК, і нехай сама домагається переведення. У такому разі більшість військових будуть “придатними”, а за “обмежену придатність” битимуться вже в бойових частинах”, — додає експерт.

Юрист Ростислав Кравець вважає, що поки незрозуміло, як зміни працюватимуть на практиці. Законодавцям ще належить ухвалити додаткові нормативні акти, щоб врегулювати юридичні тонкощі. Однак із великою ймовірністю військовозобов’язаних, у яких була позначка “обмежено придатний”, визнають “придатними” після проходження ВЛК. І велике питання, чи враховуватиме командир частини, куди направлять такого бійця, особливості стану його здоров’я, навіть якщо вони й будуть прописані додатково у висновку ВЛК.

“На жаль, це призведе до негативних наслідків. В Указі Міноборони 402 передбачена категорія “обмежено придатний” для людей, які не можуть повноцінно виконувати бойові завдання. А законом таку категорію скасовують. І незрозуміло, що тепер буде з людиною, у якої грижа в хребті, і вона не може підняти понад 5 кг. А таких випадків багато. Зараз у такої людини є позначка “обмежено придатний”. І командири вирішують, де їх задіяти. Якщо він пройде комісію знову, його визнають “придатним”? Не думаю, що в такий спосіб можна посилити мобілізацію”, — міркує Кравець.

Раніше член комітету з нацбезпеки Юрій Здебський уже заявляв, що такого терміна як “обмежено придатний” у законопроєкті про мобілізацію справді не буде. Військовозобов’язані матимуть два статуси — придатний або непридатний. Таким чином, можна буде поповнити лави ЗСУ та сформувати підрозділ резерву.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як вплине на мобілізацію зміна термінів явки до ТЦК: пояснення адвоката

Скорочення термінів явки до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) жодним чином принципово нічого…

18 хв. ago

Найбагатша росіянка втратила половину свого статку

Засновниця російського гіганта онлайн-торгівлі Wildberries Тетяна Кім, яка вважається найбагатшою жінкою в Росії втратила майже…

21 хв. ago

В Україні знову буде тепло: прогноз погоди на тиждень, 7-13 жовтня

Наступного тижня в Україні очікується помірно тепла погода, з періодичними дощами, які подекуди супроводжуватимуться грозами. Про…

26 хв. ago

Ліміти на карткові перекази: ПриватБанк скасує обмеження для частини клієнтів

На деяких клієнтів ПриватБанку не буде поширюватись ліміт на перекази з картки на картку, встановлений…

36 хв. ago

“Вагітна онлайн”: модель OnlyFans вразила українців “історією кохання” (відео)

В українському сегменті Інтернету обговорюють історію, пов’язану з моделлю OnlyFans. Дівчина розповіла подробиці свого інтимного життя,…

43 хв. ago

Військовозобов’язаним готують нові штрафи: що зміниться найближчим часом

Юрист Роман Симутін прокоментував можливі штрафи для військовозобов'язаних, зазначивши, що хоча наразі ситуація не надто…

49 хв. ago