Небезпечна середньовічна хвороба повертається через сучасні дієти

Цинга, яка була широко поширена у XVI-XVIII століттях, знову стає актуальною через сучасні дієти та кризу вартості життя.

Як пише Sky News, на сполох б’ють австралійські медики. Захворювання безпосередньо залежить від відсутності (дефіциту) в організмі людини вітаміну С. Саме тому цинга в XVI-XVIII століттях була поширена серед моряків, які мали проблеми з харчуванням через тривале перебування у відкритому морі. Зараз, на думку медиків, давня хвороба знову набирає обертів через низку зрозумілих причин. Серед них – криза вартості життя (високі ціни на продукти), ожиріння та вживання ультраоброблених продуктів – особливостей сучасних дієт.

The Times наводить приклад чоловіка середнього віку, що надійшов до лікарні Перта (Західна Австралія). У пацієнта були “загадкові” симптоми: хвороблива висипка та синці на ногах. Ретельне обстеження, зокрема, аналізи крові та сканування, спочатку поставили лікарів у глухий кут – результати виключили відомі ним захворювання та інфекції. Однак через кілька днів з’ясувалося, що чоловік харчувався, як правило, ретельно обробленими продуктами й майже не їв фруктів і овочів. В результаті йому поставили діагноз “цинга”. Це небезпечне захворювання без відповідного лікування може завершитися летально – людина вмирає, зокрема, від кровотечі.

Як зазначає доктор Ендрю Дермаван, цинга сприймається, особливо у розвинених країнах, як хвороба минулого.

“Однак іноді ми стикаємося з її проявами. Особливо серед людей похилого віку, людей з алкогольною залежністю і дітей з психічними або проблемами, що розвиваються. Цинга знову з’являється на тлі зростання вартості життя. Симптоми можуть проявитися вже через місяць після початку дієти з дефіцитом вітаміну С”, – сказав він.

Серед основних симптомів цинги – червоні або сині плями на шкірі, особливо на ногах і ступнях, втома, біль у суглобах і м’язах, опухлі ясна, або (чи) ясна, що кровоточать. Також у хворих відзначається особливість шкіри – значна схильність до синців.

Фактори ризику включають куріння, ожиріння, алкоголізм, погане харчування та перенесені операції зі зниження ваги.

Як зазначає Sky News, у наші дні цинга зустрічається рідко, але вона забрала життя понад два мільйони британських моряків у XVI-XVIII століттях. Моряків Королівського флоту тоді прозвали “Лаймами” через те, що з метою профілактики хвороби їм видавали лимонний і лаймовий сік.

Довідка. Згідно з відкритими джерелами, цинга розвивається при недостатньому надходженні вітаміну С з їжею, може виникати також і при повноцінному харчуванні, якщо порушується засвоєння організмом вітаміну С. Для цинги характерні порушення в центральній нервовій системі та зміни на шкірі та слизових оболонках. Шкіра стає блідою, сухою, жорсткою, ясна спочатку бліді, згодом червоніють, набрякають, починають кровоточити. Зуби розхитуються і випадають. На шкірі з’являється дрібнокрапковий висип, виникають анемія, порушуються функції кишково-шлункового тракту, серцево-судинної системи, знижується тиск.

Мавпяча віспа у Європі – до відомо

Нагадаємо, у Європі зареєстровано випадок нового варіанта mpox (вірус мавпячої віспи). На думку світового лідера у розробці діагностичних технологій Roche (Швейцарія), заражених людей більше, ніж відомо офіційно.  Звертається увага на перший зареєстрований випадок нового варіанта mpox, про який Німеччина повідомила у вівторок. При цьому Інститут Роберта Коха, який відповідає за охорону здоров’я країни, 22 жовтня заявив, що ризик для широкого населення поки що залишається низьким.

Романчук Микола

Recent Posts

Чого чекати чоловіку, який не забрав повістку з пошти

В Україні військовозобов'язані можуть отримати повістки за допомогою пошти. Якщо її не забрати в встановлений термін,…

28 секунд ago

Експерти назвали найбезпечнішу для туристів країну світу

Вирушаючи у нову подорож, тепер туристи дедалі частіше задумуються про свою безпеку. Останнє дослідження визначило…

9 хв. ago

На економіку Росії чекає обвал: що прогнозують аналітики — Bloomberg

Зростання економіки Росії під час війни досягло свого піку. Наступного року аналітики прогнозують державі-агресорці різкий…

21 хв. ago

Руслан Кравченко стане новим генпрокурором – фаворит Офісу президента замінить Андрія Костіна

Офіс президента вже визначив, хто замінить Андрія Костіна на посаді генерального прокурора. Джерела ЗМІ стверджують, що…

30 хв. ago

Водіїв настрахали: які автомобілі викрадають найчастіше

Як повідомляє МВС, з початку 2024 року в Україні було викрадено 765 автомобілів, найчастіше викрадають…

50 хв. ago

Оце так почалося: за дописи у Viber уже штрафують

Личаківський районний суд Львова визнав винною місцеву підприємицю в дрібному хуліганстві за нецензурну лексику у…

57 хв. ago