Вірус з джунглів атакує міста: нові мутації Оропуш загрожують всьому світу

Якщо ви думали, що ми вже бачили найгірше, приготуйтеся до нових сюрпризів. Вірус Оропуш, який десятиліттями залишався відомим лише в джунглях Латинської Америки, вирішив вийти на новий рівень. За даними MIT Technology Review, вірус почав проявляти себе у зовсім нових регіонах, зокрема у міських районах. І це не єдина проблема — останні дослідження показали, що він мутував, ставши ще небезпечнішим.

Збудник, що раніше передавався людям через укуси мошок, тепер почав з’являтися в регіонах, де його раніше ніколи не бачили. І, на жаль, наука досі не може повністю пояснити, чому це відбувається. Утім, є підстави припускати, що зміни клімату, підвищення температури та руйнування природних середовищ проживання тварин-господарів вірусу відіграють у цьому не останню роль.

Хвороба, яка називається гарячкою Оропуш, передається через укуси комах, зокрема мошок і комарів. У природі її джерелами є лінивці та примати. Спочатку симптоми хвороби схожі на звичайну гарячку: лихоманка, головний біль, запаморочення, світлобоязнь. Але це тільки початок — у деяких випадках симптоми включають енцефаліт та менінгіт, які можуть призвести до летальних наслідків. Цього року вже підтверджено смерть двох молодих жінок.

Нещодавнє дослідження, проведене Вільямом де Соузою з Університету Кентуккі, опубліковане в журналі The Lancet Infectious Diseases, показало, що вірус зазнав генетичних мутацій, які зробили його агресивнішим. Вчені навіть занепокоєні можливістю нових шляхів передачі вірусу. У серпні цей вірус було виявлено у спермі чоловіка, що повернувся з Куби до Італії, що може свідчити про статевий шлях передачі.

Раніше Оропуш фіксували здебільшого в лісах, але зараз він почав поширюватися у міських районах, створюючи серйозну загрозу для великих популяцій. У Бразилії за цей рік вже підтверджено понад 8 000 випадків захворювання. Але на цьому все не зупиняється — перші випадки зараження вже зареєстровані на Кубі, у США та навіть у Європі.

Фахівці вважають, що це безпосередньо пов’язано зі змінами клімату: підвищення температури та збільшення кількості опадів створили ідеальні умови для розмноження мошок. Водночас вирубування лісів та швидка урбанізація призвели до тіснішого контакту людей із дикими тваринами, які є носіями вірусу. Поки вчені намагаються зрозуміти природу мутацій та можливі шляхи передачі, вірус Оропуш продовжує поширюватися світом.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Буде фарс і пшик: Нардеп зізнався, що буде зі справами МСЕК

Скандали навколо медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) знову на перших шпальтах, але, схоже, тих, хто чекав…

4 хв. ago

Пляшка ігристого і сигара: Кулеби розповів невідомі подробиці своєї відставки

Коли справа доходить до відставок, Дмитро Кулеба знає, як зробити це стильно. Колишній міністр закордонних…

10 хв. ago

У Краматорську підірвали автомобіль начальника бойової підготовки бригади ЗСУ. Він у тяжкому стані

Сьогодні вранці у Краматорську Донецької області підірвали автомобіль начальника бойової підготовки однієї із бригад ЗСУ.…

18 хв. ago

Генпрокурор Костін подав у відставку через масове оформлення прокурорами фальшивої інвалідності

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що подав у відставку зі своєї посади. Напередодні президент…

20 хв. ago

Пенсії обмежать: На які хитрощі піде уряд у новій пенсійній реформі

Якщо ви думали, що пенсійна система України вже достатньо складна та заплутана, готуйтеся до нових…

29 хв. ago

Стосується всіх, у кого газові котли: “Нафтогаз” зробив термінове попередження

Якщо ви власник газового котла, то у нас для вас є дві новини: погана та…

39 хв. ago