Для тих, хто по десять годин сидить на стільці знайдено вихід: займе 30 хвилин

Ні для кого не секрет, що проводити багато часу сидячи не корисно. Але скільки ж фізичних вправ потрібно, щоб протидіяти негативним наслідкам цілого дня за ноутбуком в офісі. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності середньої та високої інтенсивності щодня достатньо, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці. Хоча певною мірою допомагають будь-які фізичні вправи або навіть просто стояння чи ходьба, пише ScienceAlert.

Метааналіз 2020 року проаналізував дев’ять попередніх досліджень, в яких взяли участь загалом 44 370 людей у ​​чотирьох різних країнах. Вони носили ті чи інші фітнес-трекери. Перевага цього конкретного дослідження й полягає в тому, що воно покладалося на відносно об’єктивні дані з пристроїв, а не на дані, отримані від учасників. Зрештою аналіз показав, що ризик смерті серед тих, хто веде малорухливий спосіб життя, зріс через відсутність спорту.

“В активних людей, які виконують близько 30-40 хвилин фізичної активності середньої або високої інтенсивності, зв’язок між сидячим часом і ризиком смерті суттєво не відрізняється від тих, у кого мало сидячого часу”, – пояснили дослідники у своїй статті.

Іншими словами, виконання певних інтенсивних видів діяльності – їзда на велосипеді, швидка ходьба, садівництво – може знизити ризик передчасної смерті до рівня, який був би, якби ви не сиділи постійно під час роботи. Це відповідає рекомендаціям ВООЗ від 2020 року: 150-300 хвилин середньої інтенсивності або 75-150 хвилин інтенсивної фізичної активності щотижня, щоб протидіяти сидячому способу життя.

Будь-яка фізична активність має значення, і будь-яка її кількість краще, ніж жодна, підкреслили дослідники. Починайте з малого:

  • ходіть сходами замість їздити ліфтом,
  • грайте з дітьми в руханки,
  • бігайте на подвір’ї з домашніми тваринами,
  • катайтесь на скейтборді, роликах чи велосипеді,
  • влаштуйте прогулянку парком після роботи,
  • бігайте ранком хоча б пару разів на тиждень.

“Люди все ще можуть захистити своє здоров’я та компенсувати шкідливі наслідки відсутності спорту чи рухливості”, – додали вони.

Замість висновків: дати рекомендації для будь-якого віку та типу фігури складно, проте 40-хвилинний часовий проміжок для активності відповідає загальним рекомендаціям.

Коломієць Надія

Recent Posts

Брат Кейт Міддлтон встановив принизливий рекорд у коледжі

37-річний Джеймс Міддлтон, заводчик собак, бізнесмен і брат принцеси Уельської Кетрін, написав книжку спогадів "Знайомтеся,…

3 хв. ago

Тарифи на електроенергію: чому у Європі ціни падають, а в Україні тільки зростають

Ціни на електроенергію для мешканців Європи значно знизилися, про це розповів енергетичний експерт Олег Попенко.…

12 хв. ago

До Землі наближається астероїд, який стане другим Місяцем

До Землі наближається астероїд 2024 PT5, який потрапить в гравітаційну пастку нашої планети і тимчасово стане другим…

21 хв. ago

Трамп не балотуватиметься у 2028 році, якщо програє вибори у листопаді

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що не балотуватиметься на пост глави держави у…

29 хв. ago

По річці Сейм рухається повторне забруднення: що відомо

На річці Сейм повторне забруднення продовжує рухатися по руслу. Покращення фіксується тільки по пункту села Чумакове. Там прозорість води збільшилася,…

38 хв. ago

Винне суспільство: у Раді пояснили, коли приймуть закон про демобілізацію і строки служби

В Україні не розв'яжуть питання зі строками служби та можливістю демобілізації, поки будуть проблеми з мобілізацією та…

47 хв. ago