Жінкам дали Віагру, і ось, що з цього вийшло

Досліджень про те, як чоловічий препарат “Віагри” впливає на жіноче збудження, небагато. Але лікарі все одно виписують креми та таблетки жінкам, які мають труднощі зі збудженням. Як відомо, “Віагра” – це препарат, який використовується для лікування еректильної дисфункції у чоловіків. Тож з кінця 1990-х років, коли схвалили силденафіл (діюча речовина таблеток “Віагри” – прим. ред.), дослідники сексуальної медицини ламають голову над тим, чи варто призначати його і жінкам, пише NYTimes.

Деяким пацієнткам лікарі призначають “Віагру” у вигляді низьких доз таблеток, або у вигляді крему для місцевого застосування, виготовленого в аптеках за рецептом. Проте нові дослідження свідчать, що на препарат реагує лише певна кількість жінок із проблемною сексуальною сферою. 

Як працює “Віагра” у жінок

Виявилось, що силденафіл може допомогти жінкам, які страждають на розлад жіночого сексуального збудження. Це нездатність досягти або підтримувати сексуальне збудження, часто через брак змащення або набряк геніталій, що призводить до дискомфорту. Цей стан технічно відокремлений від низького сексуального потягу, хоча в багатьох випадках ці два стани перетинаються. Іноді низьке лібідо є побічним ефектом вживання антидепресантів, пов’язане з наявністю діабету чи травмами спинного мозку. 

Труднощі з фізичним збудженням у жінок схожі на еректильну дисфункцію, оскільки вони можуть бути пов’язані з кровотоком. Посилений приплив крові, особливо до клітора, підвищує нервову чутливість і запускає процес змащування. Силденафіл розширює кровоносні судини, що полегшує проходження крові через них.

Під час досліджень жінки втирали крем із препаратом чи плацебо безпосередньо в клітор і прилеглу область. Їх попросили повідомити про своє збудження, рівень бажання, кількість нещодавніх сексуальних контактів і про те, чи відчувають вони занепокоєння з приводу своєї сексуальної функції. Дослідники виявили, що жінки, у яких раніше був діагностований незначний розлад жіночого сексуального збудження, повідомили про підвищення збудження після застосування крему із силденафілом. 

Але крем не вплинув на ситуацію в тих випадках, коли жінки мали болі в статевих органах чи були не здатними до оргазму. Всього в експерименті прийняли участь 65 жінок, половина з яких отримували крем.

Рішення не для всіх

Отримані результати перегукуються з висновками інших, менших за обсягом досліджень, в яких таблетки силденафілу покращували сексуальну функцію у жінок з розладом збудження, а також у жінок, у яких цей стан був побічним ефектом від прийому препаратів для лікування депресії чи діабету. Тобто “Віагра” може бути для жінок непоганим рішенням під час тимчасової втрати бажання. Якщо проблеми глибші – вона не допоможе.

Річ у тім, що кровоток часто не є джерелом сексуальних проблем у жінок, адже вони в цьому сенсі влаштовані інакше, ніж чоловіки, кажуть медики. Збудження у них зазвичай є біопсихосоціальною реакцією. Тобто, на нього впливають різні психологічні фактори – чи подобається їм сласне тіло, як саме вони відчувають стрес, скільки сплять тощо. Крім того, є й інші фактори – біологічні – такі як сухість піхви внаслідок менопаузи або напруженість тазового дна тощо.

З огляду на це, до кожного конкретного випадку слід підходити індивідуально. В цілому, силденафіл може бути корисним і для жінок в менопаузі, особливо для тих, хто приймає антидепресанти від розладів настрою або має високий рівень цукру в крові. 

До всього, лікарі зазначають, що коли йдеться про фармацевтичні препарати для сексуального здоров’я, часто виникає ефект плацебо. У дослідженнях віагри навіть чоловіки, які приймали таблетки-плацебо, виявили покращення еректильної функції. Те ж саме може бути і з кремом силденафілу, який використовують жінки. Якщо втирати крем досить довго, він таки допоможе, жартують медики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Скільки українців виживають за межею бідності: нардеп вразила цифрою

Понад 50% українців наразі перебувають за межею бідності. Такі дані навела народна депутатка України, членкиня…

9 хв. ago

У Раді пояснили, чи вручатимуть повістки українцям за кордоном

Військовозобов'язані українці до 16 липня повинні оновити свої облікові дані. Це також стосується й громадян, які…

10 хв. ago

Естонія скасовує пільги на транспорт для біженців з України

Українські  біженці, які проживають в Естонії, з 1 липня більше не зможуть безкоштовно їздити в…

12 хв. ago

Ця зима буде пекельною: але наступна стане ще гіршою: українців терміново попередили

Під час інтерв'ю в ефірі одного з телеканалів, ексзаступник секретаря РНБО Степан Гавриш розповів про те, що…

19 хв. ago

Люди панікували та кричали: літак під час сильної турбулентності розірвало на частини (відео)

Пасажирський лайнер авіакомпанії Air Europa, що прямував з Іспанії до Уругваю, "розірвало на частини" внаслідок сильної…

33 хв. ago

У вівторок киян знеструмлюватимуть у світло-сірій зоні: світла не буде вже до півдоби

Більш жорсткі умови розподілення електроенергії пов'язані зі спекотною погодою, що встановилася днями в Україні, а…

49 хв. ago