Як уберегтися алергікам у період цвітіння амброзії

Амброзія – один із найненависніших алергенів. У період цвітіння цієї рослини багато українців мають проблеми зі здоров’ям. Про те, як дізнатися, що у вас алергія саме на амброзію, та вберегтися від її пилку, розповіла лікар-алерголог Ольга Колесникова.

Чи є у вас алергія?

Алергія, у тому числі й на пилок амброзії, часто передається у спадок. Якщо один з ваших батьків мучився ринітом або полінозом у серпні, коли зацвітає ця рослина, є 50-відсоткова ймовірність, що ви відчуватимете ті ж симптоми. Якщо алергію мають обидва батьки, то ризик збільшується до 80%, розповіла Ольга Колесникова виданню УНІАН.

Але все ж таки покладатися тільки на теорію ймовірності та власні відчуття не варто. Набагато краще здати АІех-тест, який розпізнає чутливість організму до 295 алергенів. На його основі вам можуть запропонувати методи лікування алергії.

Три способи протистояти шкідливому пилку

Якщо ви поки не готові пройти курс терапії, то для початку просто обмежте контакт з алергеном у період цвітіння амброзії. Це зовсім не означає, що весь кінець літа вам слід просидіти вдома. Але уникати місць, де ця рослина зустрічається у великих кількостях, все ж таки варто.

Після повернення з вулиці прийміть душ, добре промийте ніс і очі. Пилок амброзії може потрапити до будинку через відкриті вікна. Частіше робіть вологе прибирання. Все це дозволить скоротити контакти з алергеном.

Другий спосіб полягає у використанні засобів, які допоможуть зменшити неприємні симптоми алергії. Є різні таблетки та спреї, які полегшують життя алергікам. Але перш ніж використовувати їх, проконсультуйтеся з фахівцями.

Третій спосіб найнадійніший, але тому найскладніший: ви можете пройти курс алерген специфічної імунотерапії. Фактично йдеться про щеплення, коли ін’єкціями до організму вводиться алерген, щоб імунна система людини до нього адаптувалася. Але цей процес може розтягнутися на кілька років, попереджає лікар-алерголог Ольга Колесникова.

Також вона застерігає громадян, які мають алергію на амброзію, від вживання в їжу трав’яного чаю, селери, а також динь та кавунів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вагнерівців знову розгромили в Малі: бойовики “Аль-Каїди” ліквідували декілька найманців

У Малі знову розгромили колону ПВК "Вагнера". Бойовики "Аль-Каїди" захопили частину ворожої зброї й ліквідували…

2 хв. ago

Будуть великі штрафи: з якого віку юнаків чекають у ТЦК

Під час воєнного стану та у мирний час правила військового обліку залишаються обов’язковими для дотримання.…

10 хв. ago

Нью-Йорк запроваджує плату за в’їзд на Мангеттен, щоб зменшити затори

У Нью-Йорку з початку наступного року запровадять плату за в’їзд на авто в центральну частину…

11 хв. ago

Продукти-кілери: що насправді “вбиває” вашу печінку

Печінка — наш вбудований "очищувач", який тихо виконує колосальний обсяг роботи: детоксикує організм, синтезує білки,…

13 хв. ago

Рада готує водіям “сюрприз”: права вилучатимуть за все, крім поганого настрою

Замість звичних штрафів за порушення правил дорожнього руху Верховна Рада вирішила підняти ставки. Новий законопроєкт…

22 хв. ago

“А царь то не настоящий!”: Соцмережі кепкують із “заморожених” рук Путіна у відео з бункера

Чергова поява Володимира Путіна на публіці, яка мала б підкреслити його тверду позицію, натомість породила…

30 хв. ago