Продукти з живими мікробами (кефір, кімчі, квашена капуста і деякі йогурти) можуть бути корисними для людей з гіпертонією, а також здатні нейтралізувати наслідки малорухливого способу життя. Такого висновку дійшли вчені в новому дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, пише eatingwell.com.
“Високий кров’яний тиск, або гіпертонія, є поширеною проблемою зі здоров’ям, яка зачіпає мільйони людей в усьому світі і може знизити як якість, так і тривалість життя. Пошук способів зниження ризиків для людей з гіпертонією дуже важливий”, – йдеться в публікації.
Що знижує тиск – продукти, які допомагають
Зазначається, що включення певних живих мікроорганізмів у ваш раціон через продукти харчування або добавки (наприклад, пробіотики) стало багатообіцяючим способом підтримати здоров’я кишківника і поліпшити здоров’я серця.
“Проаналізувавши наявні дані, дослідники виявили, що люди, які їли найменше продуктів із живими мікробами, мали вищий ризик смерті від усіх причин і серцевих захворювань, тоді як ті, хто їв найбільше, мали нижчий ризик. Крім того, ті, хто проводив сидячи менше ніж п’ять годин на день, мали найнижчий ризик смерті, але люди, які сиділи від п’яти до восьми годин, і ті, хто сидів більше ніж вісім годин, мали схожі ризики”, – ідеться в публікації.