Робота на ногах: вчені попереджають про приховані загрози для здоров’я

Британські вчені дійшли висновку, що тривале стояння на ногах не приносить користі для здоров’я і може навіть збільшувати ризик варикозу та тромбозу. Популярні нині столи для роботи стоячи, які повинні допомагати тим, хто працює сидячи, насправді можуть створювати нові загрози.

Що з’ясували вчені

Як повідомляє The Guardian, дослідження, у якому взяли участь понад 80 тисяч дорослих британців без серцевих захворювань, виявило, що люди, які стояли понад дві години на день, мали підвищений ризик розвитку варикозного розширення вен і тромбозу глибоких вен. Учасники носили на зап’ястях пристрої для відстеження руху, що допомогло зібрати точні дані про їхню фізичну активність.

Стояння vs. сидіння: неочікувані висновки

Дослідження показало, що кожні додаткові півгодини, проведені на ногах, підвищують ризик розвитку захворювань системи кровообігу на 11%. Крім того, вчені не виявили жодних доказів того, що стояння на місці, яке замінює сидячу роботу, знижує ризик серцевих захворювань, таких як інсульт, серцева недостатність чи ішемічна хвороба серця.

Що робити тим, хто працює сидячи

Співавтор дослідження Еммануель Стаматакіс радить не покладатися на столи для стояння як на єдиний спосіб зменшити шкідливі наслідки сидячого способу життя. Натомість він рекомендує інтегрувати активність у свій день: робити регулярні розминки, прогулюватися під час зустрічей, користуватися сходами замість ліфта, робити перерви під час поїздок на великі відстані або використовувати обідню перерву, щоб вийти з офісу і рухатися.

Висновок: баланс — ключ до здоров’я

Вчені наголошують, що навіть для тих, хто працює сидячи, стояння не є панацеєю. Найкращий спосіб підтримати своє здоров’я — це баланс: включати рухливі активності у свій день та уникати тривалого стояння чи сидіння без перерв.

Романчук Микола

Recent Posts

Тільки цього не вистачало: у ПФУ заявили про скорочення пенсій

Пенсіонерам, які одержують виплати в Україні, слід звернути увагу на важливу інформацію від Пенсійного фонду…

20 хв. ago

За Viber та Telegram тепер жорстко каратимуть: подробиці нової заборони

В Україні може посилитися контроль за використанням телеграм-ботів, які повідомляють про локації блокпостів і місця…

22 хв. ago

На Закарпатті звільнено очільника обласної МСЕК – журналіст

У Закарпатській області керівника обласної медично-соціальної експертної комісії (МСЕК) Юрія Веклинця було звільнено з посади.…

24 хв. ago

Зимові канікули у Польщі: скільки відпочиватимуть українські діти

Навчальний рік 2024/2025 у Польщі стартував 2 вересня 2024 року і триватиме до 27 червня…

47 хв. ago

Росіяни готують наступ на Запоріжжя, – військовий експерт

Російські окупанти після просування на Донеччині розпочнуть наступальні дії на Запоріжжя. Про це "Київ24" заявив майор Збройних сил України…

50 хв. ago

100% влучань: Велика Британія протестувала новітню систему ППО з лазером

Міністерство оборони Великої Британії повідомляє, що їхня нова система ППО, яка відстежує ракети в польоті…

54 хв. ago