Сміх може врятувати ваш зір: вчені шокували відкриттям

Проблема з сухістю очей – дуже поширена. Це синдром, який виникає через хронічні захворювання, операції, дефіцит вітамінів, алергію та інші причини. І найчастіше лікують цей синдром за допомогою спеціальних крапель для очей. Однак вчені знайшли й більш простий, та абсолютно доступний спосіб.

Як врятувати очі від неприємного синдрому без ліків та важких процедур, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на дослідження вчених, опубліковане у Study Finds.

Нове дослідження вчених з Китаю показало, що спеціальні вправи, які викликають сміх, можуть бути настільки ж ефективними у лікуванні сухості очей, як і краплі.

Синдром сухого ока – це хронічне захворювання, яке супроводжується зменшенням продукції сльозової рідини та порушенням стабільності слізної плівки на поверхні ока. Таке порушення може викликати свербіж, печіння, подразнення і світлобоязнь.

Зазвичай для лікування використовують спеціальні краплі – штучні сльози. Однак вчені знайшли дуже цікаву та ефективну альтернативу.

У дослідженні, яке тривало понад пів року, взяли участь понад 300 осіб з симптомами сухості очей.

Половина учасників виконувала вправи для сміху як мінімум чотири рази на день протягом 8 тижнів. Вправи включали повторення певних фраз на кшталт “ха-ха-ха”, “сир, сир”, “щока, щока”, повторення “ха-ха” 30 разів за 5 хвилин з активним використанням міміки (міняти вираз обличчя, піднімати щоки, примружувати очі). Інша половина використовувала спеціальні очні краплі на основі гіалуронової кислоти.

Після 8 тижнів випробування в обох групах спостерігалося покращення стану. Індекс захворювань очної поверхні в групі, яка використовувала сміх, знизилася на 10,5 бала. А у групі, яка використовувала краплі, покращено склало 8,83 бала. І це підтвердило гіпотезу вчених, що звичайний сміх не менш ефективний, ніж штучні сльози.

Крім того, ефект від вправ для сміху тривав довше. Через 4 тижні після завершення лікування – у групі, що сміялася, покращення зберігалися. А у групі з краплями симптоми частково повернулися. Це відкриває перспективи використання сміху як довготривалої терапії для людей з синдромом сухого ока.

Вчені також нагадали, що сміх активує вегетативну нервову систему, яка відіграє певну роль у виробленні сліз. Позитивні емоції, пов’язані зі сміхом, також можуть опосередковано сприяти здоров’ю очей, зменшуючи стрес і покращуючи загальне самопочуття.

Коломієць Надія

Recent Posts

Українців не пустять до Європи з тваринами: кому з пухнастиків заборонять перетин кордону

З 16 вересня Євросоюз запровадив нові правила ввезення тварин, які значно ускладнюють подорожі для власників…

2 хв. ago

Українців підвищили податки: скільки доведеться платити ФОПам та працюючим щомісячно

В Україні "ресурсний" законопроєкт 11416-д (ухвалено лише в першому читанні, попереду – друге читання) передбачає…

9 хв. ago

Штам COVID-19 XEC вже в Польщі: вчені впевнені, що саме він “кошмаритиме” людей взимку

Новий варіант COVID-19, який вчені назвали XEC, вже почав розповсюджуватися світом і може незабаром стати…

17 хв. ago

РФ, ймовірно, втратила 750 тисяч снарядів, це тримісячний запас, – естонська розвідка

На складах у Тверській області було знищено приблизно тримісячний запас боєприпасів для російської армії. Це матиме…

20 хв. ago

Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці

У Нідерландах спостерігається помітна тенденція до посилення міграційної політики. Влада країни планує ввести одні з…

29 хв. ago

Мобілізація в України: що очікує чоловіка, який відмовився від повістки

Під час перевірки ВОД у громадських місцях, уповноважені представники ТЦК або поліції можуть вручити повістку військовозобов'язаному. Проте…

32 хв. ago