У Києві зафіксували спалах кишкових інфекцій у дитячих таборах та садочках

У Києві зафіксували спалах кишкових інфекцій серед неповнолітніх, які перебувають у дитячих таборах або дошкільних закладах. Крім того, суттєво зросла кількість харчових отруєнь після споживання зіпсованих продуктів. На що слід звертати увагу і які причини негараздів, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олега Рубан розповів у ефірі “Київ 24”.

Рубан повідомив, що протягом тижня кількість харчових отруєнь зросла утричі. У дитячих таборах та садочках відбулись крупні спалахи кишкових інфекцій, — у яких саме закладах та скільки дітей постраждало, чиновник не сказав. З його слів, у постраждалих виявили три види захворювань — сальмонельоз на першому місці, ентеровіруси та норовіруси — на другому.

“Якщо є загроза для здоров’я, ми говоримо одразу. Тому що дійсно, сьогодні майже утричі збільшилась кількість отруєнь за тиждень”, — сказав посадовець.

Харчові отруєння — на що звертати увагу

Начальник київської Держпродспоживслужби розповів, на що потрібно звертати увагу, купуючи продукти у нинішніх умовах.

По-перше, потрібно бути уважними при купівлі продуктів, які швидко псуються:

  • м’ясо;
  • риба;
  • молоко;
  • сир;
  • кулінарні вироби.

По-друге, слід звертати увагу на умови зберігання продуктів:

  • оглянути зовнішній вигляд;
  • можна вимагати у суб’єктів господарювання температурний журнал;
  • температура зберігання не повинна перевищувати 6-8 градусів.

Що робити якщо зіпсований продукт все ж купили і він опинився вдома у споживача? Рубан заявив, що у такому випадку слід негайно телефонувати за номерами територіальних органів Держпродспоживслужби. Працівники служби реагують протягом 24 годин — мають виїхати на місце та з’ясувати усі обставини.

“У кожному регіоні працює територіальний орган і гарячі лінії. Ми виїжджаємо на дане місце протягом 24 годин”, — пролунало в ефірі.

Зазначимо, на порталі Держпродспоживслужби можна побачити, що протягом останнього тижня її працівники відвідали ринки у Волинській та Чернігівській областях. Чи виявили порушення умов зберігання та продажу м’яса чи молока, пресслужба не розповіла. Втім, є рекомендації для продавців: температура в холодильнику до +4, у морозильній камері — до “мінус” 4, закривати приміщення від прямих сонячних променів, класти у камеру заморожену воду, не продавати продукти, які виглядають зіпсованими. На спеціальній сторінці є телефони, електронні пошти та адресу територіальних відділень в усіх областях.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

4 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

17 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

32 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

32 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

44 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

56 хв. ago