У Києві зафіксували спалах кишкових інфекцій у дитячих таборах та садочках

У Києві зафіксували спалах кишкових інфекцій серед неповнолітніх, які перебувають у дитячих таборах або дошкільних закладах. Крім того, суттєво зросла кількість харчових отруєнь після споживання зіпсованих продуктів. На що слід звертати увагу і які причини негараздів, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олега Рубан розповів у ефірі “Київ 24”.

Рубан повідомив, що протягом тижня кількість харчових отруєнь зросла утричі. У дитячих таборах та садочках відбулись крупні спалахи кишкових інфекцій, — у яких саме закладах та скільки дітей постраждало, чиновник не сказав. З його слів, у постраждалих виявили три види захворювань — сальмонельоз на першому місці, ентеровіруси та норовіруси — на другому.

“Якщо є загроза для здоров’я, ми говоримо одразу. Тому що дійсно, сьогодні майже утричі збільшилась кількість отруєнь за тиждень”, — сказав посадовець.

Харчові отруєння — на що звертати увагу

Начальник київської Держпродспоживслужби розповів, на що потрібно звертати увагу, купуючи продукти у нинішніх умовах.

По-перше, потрібно бути уважними при купівлі продуктів, які швидко псуються:

  • м’ясо;
  • риба;
  • молоко;
  • сир;
  • кулінарні вироби.

По-друге, слід звертати увагу на умови зберігання продуктів:

  • оглянути зовнішній вигляд;
  • можна вимагати у суб’єктів господарювання температурний журнал;
  • температура зберігання не повинна перевищувати 6-8 градусів.

Що робити якщо зіпсований продукт все ж купили і він опинився вдома у споживача? Рубан заявив, що у такому випадку слід негайно телефонувати за номерами територіальних органів Держпродспоживслужби. Працівники служби реагують протягом 24 годин — мають виїхати на місце та з’ясувати усі обставини.

“У кожному регіоні працює територіальний орган і гарячі лінії. Ми виїжджаємо на дане місце протягом 24 годин”, — пролунало в ефірі.

Зазначимо, на порталі Держпродспоживслужби можна побачити, що протягом останнього тижня її працівники відвідали ринки у Волинській та Чернігівській областях. Чи виявили порушення умов зберігання та продажу м’яса чи молока, пресслужба не розповіла. Втім, є рекомендації для продавців: температура в холодильнику до +4, у морозильній камері — до “мінус” 4, закривати приміщення від прямих сонячних променів, класти у камеру заморожену воду, не продавати продукти, які виглядають зіпсованими. На спеціальній сторінці є телефони, електронні пошти та адресу територіальних відділень в усіх областях.

Ольга Степанова

Recent Posts

Газ відріжуть, борги виб’ють, квартири заберуть: що готує нова реформа ЖКГ

В Україні назріває справжній комунальний шок. Реформа ЖКГ, яку запустять найближчими роками, може залишити мешканців…

2 хв. ago

Мобілізація “скасовується”: хто тепер забезпечений бронею та імунітетом від ТЦК

В Україні змінили підхід до бронювання фахівців під час мобілізації. Уряд ухвалив рішення, яке дає…

12 хв. ago

Зеленський: Путін робить усе, щоб втягнути Білорусь у війну

Кремлівський лідер Володимир Путін усіма силами намагатиметься залучити білоруський народ і війська до війни. Таку думку висловив…

15 хв. ago

Конвеєр для ТЦК: експерт пояснив, що загрожує школам, лікарням та соцзакладам України

Українців чекають кардинальні зміни у сфері медицини, освіти та соціального забезпечення. Верховна Рада ухвалила закон…

15 хв. ago

Трамп натиснув червону кнопку в кабінеті: що це означає

Президент США Дональд Трамп запросив журналістку Fox News до свого кабінету у Білому домі. Він показав їй…

30 хв. ago

Безкоштовні та пільгові ліки для пенсіонерів: хто може отримати та як оформити

Пенсіонери можуть отримати безкоштовні ліки за рецептом. Програма "Доступні ліки" у 2025 році розширила перелік…

34 хв. ago