Жити будемо довше, але гірше: прогноз на найближчі 25 років

В умовах глобального потепління, екологічних проблем, старіння населення та розповсюдження нових видів вірусів ми, здавалося б, вже не могли сподіватися на те, що будемо жити довше. Але для наступного покоління картина світу охорони здоров’я виглядатиме дещо інакше, ніж зараз. І найбільший вплив на неї матиме зрушення у бік домінування неінфекційних хвороб – онкології, серцево-судинних, діабету. Такий прогноз на найближчі десятиліття зроблено на підставі досліджень, які провів Інститут показників та оцінки здоров’я, повідомляє IFlScience.

Чоловікам відміряно більше років

Хороша новина у тому, що тривалість життя у світі, за прогнозами, збільшиться з 73,6 років у 2022 році до 78,1 року у 2050 році, тобто збільшення становитиме 4,5 роки. Причому чоловіки житимуть довше на 4,9 року, а жінки – на 4,2. Приріст майбутньої тривалості життя буде найбільшим у регіонах із порівняно низькою тривалістю життя, таких як країни Африки на південь від Сахари, порівняно з регіонами з більш високою тривалістю життя та високими доходами. Тож до середини століття у цьому сенсі дещо зрівняється.

Разом із тривалістю життя зростуть й інші показники – як добрі, так і погані. Наприклад, глобальна очікувана тривалість здорового життя, тобто середня кількість років, протягом яких людина може розраховувати прожити у доброму здоров’ї, збільшиться з 64,8 року у 2022 році до 67,4 року у 2050 році – збільшення складе 2,6 року. Але, на жаль, і більше років все більше людей проведе з поганим здоров’ям, зокрема з інвалідністю.

Зростаюча епідемія ожиріння вплине на розстановку сил у світі хвороб.

І тут справа не тільки і не стільки в тривалості життя, скільки у змінах в картині «головних хвороб», на яі страждатиме людство.

Якщо у 2022 році причинами ранньої смерті та втрачених років через погане здоров’я були неонатальні розлади, ішемічна хвороба серця, інсульт та респіраторні інфекції, то до 2050 року цей список зміниться. І виглядатиме так: ішемічна хвороба серця, інсульт, діабет та хронічна обструктивна хвороба легень.

Пандемія зменшила очікувану тривалість життя

Крім того, на тягар хвороб наступного покоління, на думку вчених, вплинуть і додаткові фактори ризику, пов’язані з неінфекційними хворобами – епідемія ожиріння, куріння, високий тиск, неоптимальна дієта, збільшення розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин. Плюс забруднення повітря, що посилює стійкість до антибіотиків та глобальне потепління.

Майбутнє ковіда невідоме, минуле названо найбільшою невдачею охорони здоров’я.

Не забули вчені і про COVID-19, щоправда, прогнозувати, що буде з вірусами, що нескінченно мутують, ніхто не став. Коронавірус у цьому дослідженні названий «найбільшою невдачею в глобальній охороні здоров’я за останні 71 рік, якщо судити з очікуваної тривалості життя». Через пандемію коронавірусу очікувана тривалість життя у світі знизилася на 1,6 роки у період з 2019 по 2021 рік. І ковід зіграв не останню роль у тому, що загальна кількість років, втрачених через погане здоров’я та ранню смертність, пов’язана з метаболічними факторами ризику, збільшилася на 50% з 2000 року.

Крім того, вчені попереджають: прогноз збільшення тривалості життя дуже тендітний, і його ставлять під загрозу як фактори, пов’язані зі здоров’ям населення – наприклад, старіння, діабет, ожиріння та залежності, так і глобальні причини – відсутність продовольчої безпеки, ядерна ескалація конфліктів, зростання стійкості до антибіотиків.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Києві оголосили повітряну тривогу: в бік міста летять “Шахеди”

Ввечері, 5 жовтня, у Києві оголосили повітряну тривогу. Їх причиною стали "Шахеди", які летять в…

16 секунд ago

Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю

З 2025 року в Україні для всіх споживачів встановлять єдиний тариф на постачання газу, але…

9 хв. ago

Трамп, принц Гаррі та багато інших: у мережі з’явився список гостей вечірок P Diddy (фото)

Популярного американського музиканта і продюсера Шона Комбса, більш відомого під псевдонімом P Diddy (Puff Daddy), звинуватили в…

28 хв. ago

Telegram створить свій аналог Youtube

Месенджер Telegram має намір запустити власний відеохостинг на зразок Youtube. Адміністрація платформи навіть оголосила конкурс на створення відеоплеєра,…

42 хв. ago

“Ми будемо біля ТЦК до ранку”. Ломаченко опублікував відео “знущання над усією Україною”

Колишній чемпіон світу з боксу у трьох вагових категоріях Василь Ломаченко у себе в соціальних мережах влаштував…

47 хв. ago

Циклон Finny накриє Україну: в яких областях очікувати сильні дощі

У неділю на Україну обрушиться циклон Finny, який принесе зливи та грози в західні, північні,…

53 хв. ago