Стосується всіх: депресія частіше вражає подружжя людей із хворим серцем, вважають учені

Нещодавній аналіз, опублікований у журналі JAMA Network Open, показав, що подружжя людей, які страждають від серйозних серцево-судинних подій, таких як інсульт, серцева недостатність та інфаркт, можуть зіткнутися зі значно підвищеним ризиком розвитку депресії. У дослідженні використовувалися дані 277 142 подружніх пар із програми Японської асоціації медичного страхування, які відстежували стан їхнього здоров’я з 2016 по 2022 рік. У цю програму входить близько 40% дорослого населення Японії працездатного віку. Про незвичайний взаємозв’язок здоров’я подружжя пише The Washington Post.

Дослідники детально вивчили пари, вік яких становив у середньому 58,2 року, де подружжя однієї групи пережило серцево-судинну подію, а іншої — ні. Результати дослідження були вельми серйозними: подружжя тих, хто переніс серцево-судинні захворювання, на 13-14 відсотків частіше страждало від депресії, ніж ті, чиї партнери залишалися здоровими. Що цікаво, цей ризик був ще більш вираженим, якщо серцево-судинна подія була спричинена інсультом або серцевою недостатністю, а не інфарктом, підкреслив один з авторів наукової роботи, професор Косуке Іноуе.

Дослідження виявило небезпечний і прихований психологічний вплив серцево-судинних захворювань не тільки на самих хворих, а й на їхніх партнерів. Науковці зазначили, що подружжя часто має важчі обов’язки з догляду за хворими, а також відчуває підвищене фінансове навантаження і соціальну стигматизацію. Така ситуація, на їхню думку, вимагає більш комплексного підходу до надання медичної допомоги, що включає більш тісну співпрацю між кардіологами та фахівцями з психічного здоров’я, а також посилення підтримки з боку суспільства.

У редакційній статті підкреслюється необхідність проведення ширших досліджень із залученням інших членів сім’ї та осіб, які здійснюють догляд. Вони наголосили на важливості розуміння життєстійкості та стратегій подолання труднощів у тих, хто доглядає за близькими з тяжкими станами здоров’я, і припустили, що дане дослідження має стати закликом до дії зі створення більш комплексних систем догляду та підтримки для тих, хто опинився в таких складних умовах.

Ольга Степанова

Recent Posts

Учені створять найпотужніший генератор енергії на Землі: як і де він запрацює

У 2024 році почнуть роботу всі чотири реактори ядерного генератора "Барака" в Дубаї. Очікується, що…

27 секунд ago

Брат Кейт Міддлтон розповів, як вона змінилася після зустрічі з Вільямом

Брат Кейт Міддлтон у своїх нових мемуарах розповів про її стосунки з принцом Вільямом. Про…

2 хв. ago

У Росії почнуться проблеми зі снарядами на Курщині: Дикий про удар по складу в Торопці

Курське угруповування росіян повністю забезпечувалося боєприпасами зі складу у Торопці Тверської області, який напередодні уразили Сили оборони…

3 хв. ago

Що буде з мобільним зв’язком в Україні під час блекаутів: мобільні оператори розповіли

В Україні мобільним операторам доручили обладнати станції зв'язку так, щоб у користувачів було до 10…

5 хв. ago

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Як зазначає адвокат Оксана Доготер, під час перевірок актуальності військових документів звертається увага не тільки…

7 хв. ago

Знахідка на данському пляжі приголомшила прибиральників: що викинуло на берег у рибальському селі

Прибиральники пляжу на острові Борнхольм (Данія) спершу вирішили, що знайшли гігантського морського змія. Але це…

8 хв. ago