Солодка небезпека: 15 сніданків, які підвищують рівень цукру в крові

Діабет посідає дев’яте місце серед причин смерті, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я. Існує чотири основні типи: діабет 1-го типу, діабет 2-го типу, гестаційний діабет або діабет вагітних та переддіабет, при якому рівень глюкози в крові вищий за норму, але не досить настільки високий для діагнозу

Видання Eat This, Not That пише, що у людей з діабетом першого типу організм перестає виробляти інсулін, тому що імунна система помилково атакує і знищує здорові клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін.

«У людей із діабетом другого типу підшлункова залоза виробляє інсулін, але організм стає до нього несприйнятливим. Спочатку вироблення інсуліну збільшується у спробі компенсувати його недостатню дію, але зрештою клітини, що виробляють інсулін, виснажуються, і вироблення інсуліну знижується, що часто вимагає лікування інсуліном і на пізніх стадіях діабету 2 типу. На відміну від діабету першого типу, багато випадків діабету другого типу можна запобігти за допомогою дієти та фізичної активності», – розповів доктор Камілло Рікорді , директор Інституту дослідження діабету та програми клітинної трансплантації.

Чому скачки цукру в крові небезпечні

Стрибок цукру в крові може призвести до таких серйозних проблем, як хвороби серця, проблеми з нирками та ушкодження нервів.

«Існує безліч факторів, які можуть спричинити стрибок цукру, наприклад, дієта, стрес, сон, інтенсивні фізичні навантаження та прийом ліків. Тимчасовий стрибок цукру – це нормально. Зазвичай цукор у крові підвищується, а невдовзі після цього він повертається до нормального діапазону. Однак тривале підвищення цукру в крові може призвести до пошкодження нирок, нервових закінчень, зору та серця. Людям з діабетом 1-го, 2-го типу або переддіабетом складніше регулювати рівень цукру в крові або через нездатність організму виробляти інсулін, або через резистентність до інсуліну», – пояснює Меддісон Саалінгер , дієтолог в Інституті дослідження діабету при Уні.

Існує безліч продуктів, які діабетикам складно вживати, особливо у великих порціях.

«Існує три основні макронутрієнти: вуглеводи, білки та жири. Вуглеводи можуть викликати стрибки цукру в крові, тоді як білки та жири практично не впливають на цей процес. Прості вуглеводи зазвичай підвищують цукор у крові швидше і вище, тоді як складні вуглеводи підвищують цукор повільніше та помірніше. Прості вуглеводи – це соки, газування, цукерки, десерти, рафіновані злаки, наприклад, білий хліб, деякі крупи та крекери, а також фрукти. Складні вуглеводи – це незбиране зерно, овочі, квасоля та бобові. Основна відмінність між цими двома групами – вміст клітковини. Саме клітковина допомагає вуглеводам перетравлюватися повільніше і сповільнює стрибки цукру у крові», – зазначила Саалінгер.

Яка їжа підвищує цукор у крові

бублики;

млинці з сиропом;

кави;

вафлі;

фруктові смузі;

випічка;

французькі тости;

кріплення;

перероблені високовуглеводні пластівці для сніданку;

ароматизовані йогурти;

білий хліб;

фастфуд;

підсолоджена ароматизована вівсянка;

гранолу;

боули з асаї.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Треба було ще вчора: комбриг заявив, що мобілізацію 18-річних уже не зупинити

В Україні готуються до чергового етапу мобілізації, і, судячи з нових заяв військових, межа віку…

5 хв. ago

Одні — 2 тисячі, інші — 15: названо, скільки пенсіонерів живуть по-людськи

Пенсійна система в Україні продовжує дивувати контрастами. У той час як частина громадян виживає на…

29 хв. ago

ТЦК засипає штрафами: чоловікам із відстрочкою пояснили, чому платити не треба

Українців продовжують штрафувати за неявку до ТЦК навіть тоді, коли вони офіційно мають відстрочку від…

44 хв. ago

Паста по-багатому: в Україні різко злетіли ціни на макарони — понад 41 грн за кіло

Здавалося б, макарони — це про простоту, бюджетність і “швидко зварити”. Але навіть ця класика…

48 хв. ago

У Раді хочуть ловити брехунів на поліграфі: Стефанчук прокоментував скандальну ідею

Ідея перевіряти народних депутатів на детекторі брехні знову з’явилась у публічному просторі. Цього разу —…

58 хв. ago

Зефір, мед і навіть шоколад: експерти назвали 7 продуктів, від яких не товстіють

Попри поширене переконання, не всі солодощі однаково шкідливі. Експерти в галузі харчування стверджують: деякі десерти…

1 годину ago