Учені через 5 років знайшли епіцентр поширення COVID-19: названо всіх “підозрюваних”

Поки у світі поширюється новий варіант COVID, вчені провели детальний аналіз генетичного матеріалу, взятого за допомогою сотень на території оптового ринку морепродуктів Хуанань в Ухані. Тепер точно відомо, які види тварин перебували в тому районі, коли почалося поширення вірусу 2019 року, зазначено в науковому журналі Cell.

Серед тваринних видів – єнотоподібні собаки, сизі бамбукові щури, собаки, європейські кролики, амурські їжаки, малайські дикобрази, мунтжаки, гімалайські бабаки та пальмові цивети. Ці нові дані посилюють непрямі докази того, що вірус SARS-CoV-2 міг перейти від інфікованих тварин до людини, а ринок був центральним місцем раннього розповсюдження, йдеться в дослідженні.

Аналіз, опублікований у журналі, хоч і не доводить, що тварини були інфіковані вірусом, але їхню ДНК було виявлено дуже близько до вірусу, іноді на одному і тому ж мазку. Це означає, що існує висока ймовірність того, що тварини на ринку могли бути джерелом зараження.

Із тварин, присутніх на ринку, кролики, собаки та єнотоподібні собаки відомі сприйнятливістю до інфекції Covid-19, зазначено в матеріалі. Єнотоподібні собаки, зокрема, здатні передавати інфекції, що робить їх “підозрюваними” винуватцями всесвітньої пандемії.

Крім того, аналіз показує, що вірус SARS-CoV-2, який був присутній на ринку, з’явився водночас із вірусом, який поширився в усьому світі, що припускає їхню ідентичність. Якби вірус спочатку з’явився в іншому місці, а потім потрапив на ринок, де його поширення посилилося, як припускає теорія лабораторного витоку, час появи вірусу, виявленого на ринку, відрізнявся б від часу появи пандемічного вірусу.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Тиждень моди в Мілані: клоунські черевики, голі сукні, відсутність спідньої білизни

Наймасштабніші та найфеєричніші Тижні моди зазвичай проходять у Мілані та в Парижі. Столиця Франції буде трохи…

15 хв. ago

Науковці представили нового робота-марсохода

Європейські науковці спільно з компанією Airbus успішно провели тестування марсохода Fetch Rover, який стане ключовим…

21 хв. ago

“Зоряна ніч” Ван Гога містить точну фізику: вчені розповіли, чим вона вражає

Новий детальний аналіз знаменитої картини "Зоряна ніч", пензля Вінсента Ван Гога, показує разючу схожість із "прихованою…

24 хв. ago

Кияни придбали більше тисячі електромобілів за серпень: яка модель найпопулярніша

У Києві, навіть попри відключення світла, продовжують набирати популярність електромобілі. Принаймні, попит на них зростає останні…

33 хв. ago

Сміх може врятувати ваш зір: вчені шокували відкриттям

Проблема з сухістю очей - дуже поширена. Це синдром, який виникає через хронічні захворювання, операції,…

1 годину ago

Обмежено придатних хлопців 18-25 років заборонили мобілізувати

Обмежено придатних парубків 18-25 років заборонили мобілізувати. Командування Сухопутних Військ видало відповідну директиву. Про це…

1 годину ago